Comisarul UE pentru migraţie invită la stoparea fluxului de migranţi care pleacă din Turcia

 Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a subliniat joi la Ankara 'nevoia urgentă' de a pune capăt plecărilor din Turcia ale migranţilor ilegali, într-un moment în care Grecia se confruntă cu cel mai mare val migrator după 2016, informează France Presse. 

'Sosirile necontrolate în Grecia au crescut în cursul ultimelor săptămâni şi ultimelor luni', a declarat Avramopoulos într-o conferinţă de presă, susţinută împreună cu miniştrii de interne german Horst Seehofer şi turc Suleyman Soylu. 'Este o nevoie urgentă de a întări prevenţia şi depistarea plecărilor necontrolate din Turcia', a adăugat el.

În septembrie, 10.258 de migranţi au debarcat pe insulele greceşti venind de pe coasta turcă, în majoritate familii afgane şi siriene, potrivit ultimului bilanţ al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR). Această cifră reprezintă cel mai mare număr de sosiri în Grecia într-o lună după acordul încheiat în 2016 între Turcia şi UE pentru a face să scadă numărul sosirilor, potrivit UNHCR.

Suleyman Soylu a cerut UE să împartă povara a afluxului de migranţi, cu atât mai mult cu cât Ankara se teme de un nou val de sosiri dinspre provincia siriană Idlib, situată în apropierea frontierei sale. Turcia, care adăposteşte circa 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, 'şi-a îndeplinit angajamentele' conform acordului din 2016 cu UE, a adăugat ministrul. 'Aşteptăm de la Europa ca ea să fie în aceeaşi stare de spirit', a spus el.

Avramopoulos a asigurat că apreciază eforturile depuse de Ankara, cu atât mai mult cu cât 'presiunea migranţilor asupra Turciei continuă'. 'Vizita noastră comună este o dovadă a cooperării noastre cu Turcia, împreună, ca parteneri, în gestionarea migraţiei', a asigurat el. Ministrul german de interne a subliniat de asemenea că UE este pregătită să ajute Turcia. Avramopoulos şi Seehofer urmează să se deplaseze în Grecia vineri. În septembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că va 'deschide porţile' pentru a permite refugiaţilor sirieni să părăsească Turcia spre ţările UE dacă proiectul stabilit cu SUA privind instituirea unei zone de securitate în nordul Siriei, unde migranţii plecaţi s-ar putea întoarce. Pactul dintre Bruxelles şi Ankara, intrat în vigoare în 20 martie 2016, prevede retrimiterea în Turcia a migranţilor ilegali care sosesc pe insulele greceşti apropiate de Turcia şi a refugiaţilor sirieni pentru care Turcia este considerată o 'ţară sigură', scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel