Coita: Kovesi a pierdut trenul de șef la Parchetul European. Cine este de vină pentru eșecul fostei șefe a DNA?

Alex Coita
Alex Coita

Analistul politic Alex Coita este de părere că Laura Codruța Kovesi a pierdut șansa de a ajunge procuror general al Parchetului European și spune cine ar fi persoana din cauza căreia aceasta ar fi pierdut ''trenul de șef al EPPO''.

CINE E DE VINĂ PENTRU EȘECUL LUI KOVESI?

Elitele din România sunt, în 99% la sută din cazuri, perfect OK să stea în bula lor, cu mizele, bârfele și dușmăniile autohtone. Ne interesează Europa și lumea în general doar tangențial, atunci când e vorba de validare (prestigiu), rar reușim să ne cuplăm la interese financiare și de afaceri și aproape niciodată la mizele politice reale în plan internațional.

La nivelul omului de rând, prind foarte bine discursurile simpliste care pică fie în capcana idealizării naiv-copilărești a Vestului, fie în extrema cealaltă a României-colonie a Occidentului, ținută în subdezvoltare de niște hapsâni.

Dacă încerci să explici ce se întâmplă în zona de extern și care sunt discuțiile/mizele, în cele mai multe cazuri nu interesează fix pe nimeni. Ești ca elevul premiant care recită lecția în timp ce colegii se joacă Candy Crush pe sub bănci.

'Mod superficial și naiv de a vedea Europa'

Și acest mod superficial și cam naiv de a vedea Europa și lumea ne face deservicii, pentru că neînțelegând discuțiile și neștiind cum să ne conectăm, ne e foarte greu să ne apărăm interesele. De aceea și oscilăm între admirație candidă și țâfnă copilăroasă.

Din fericire, mai sunt și momente în care mizele interne se intersectează cu cele europene și care ne forțează să înțelegem ce se întâmplă dincolo de granițe.

De exemplu, Koveși.

A pierdut șefia Parchetului European din cauza lui Macron

Koveși a pierdut trenul de șef la EPPO. Nu l-a pierdut nici din cauza lui Dragnea, nici din cauza lui Tudorel, nici din cauza lui Tăriceanu. L-a pierdut din cauza lui Macron.

Koveși e de fapt un pion pe tabla de șah a negocierilor dintre Franța și Germania.

Germania, împreună cu țările nordice (Liga Hanseatică, așa cum mai e numit acest grup de state) vor rigoare, disciplină, seriozitate, austeritate, eficiență. Vor afaceri prospere, exporturi către Sud, importuri dinspre est. Pentru ei, doctrina austerității a fost înlocuită de doctrina statului de drept. Adică, pe scurt, reguli, disciplină, mai multă disciplină, și cam atât. Pentru că în rest nu au mare lucru de oferit. Germania și statele aliate o duc deja foarte bine, sunt deja conectate și la vest și la răsărit și în general vor doar ca vecinii din est să nu-i deranjeze atunci când fac petreceri cu manele, să le livreze piesele auto și să le cumpere mașinile.

De partea cealaltă, Franța, prin Macron, are o gândire mai elegantă, mai generoasă, mai expansivă. Franța, spre deosebire de Germania, nu este pe partea câștigătoare a globalizării și deci nu este o putere conservatoare. Macron vrea să schimbe regulile pentru a crea un sistem de redistribuție dinspre nord spre sud (faimosul buget al zonei euro). În tot acest ecosistem, desigur, Franța ar urma să fie cireașa de pe tort.

Cam astea sunt negocierile. Pe de o parte Germania cu nordicii (Olanda, scandinavii, Austria), pe de altă parte Franța cu sudicii. Esticii (V4) au echipa lor, iar italienii se uită la ei ca la niște potențiali aliați.

Acum două săptămâni discutam cu un profesor de la Sciences Po, care face din echipa extinsă a lui Macron și a participat la elaborarea faimosului mesaj tradus și în română despre renașterea Europei. Domnul respectiv mi-a spus ceea ce era cumva firesc: Franța e cam nemulțumită de atitudinea rigidă a Germaniei, care nu a cedat pe niciuna dintre temele importante, lăsând Parisul cu buza umflată.

În aceste condiții, vă rog să îmi spuneți de ce ar ceda Macron fie și un centimetru de teren, în condițiile în care are și majoritate în Consiliul UE cu propunerea, mai „europeană" și mai puțin controversată a lui Bohnert?

'Nu există niciun motiv'

Exact, ați ghicit! Nu există niciun motiv.

Tocmai de aceea, Koveși va trebui să aștepte alegerile europene din mai, atunci când vor începe cu adevărat negocierile pentru portofoliile de Comisar, pentru postul de Președinte al Comisiei, al Parlamentului, etc., etc., moment în care funcția de șef al EPPO va fi negociată la pachet.

Problema lui Koveși este că are ștampila PPE pusă pe frunte și există riscul să se creeze o majoritate de blocare în Parlament. Plus că noul legislativ ales în 23-26 mai va dori să își pună propria amprentă pe instituția EPPO, ceea ce din punctul meu de vedere va însemna o nouă procedură.

Pe scurt, Koveși a cam pierdut trenul european. Ceea ce e o veste proastă pentru dușmanii ei, dar mai ales pentru președintele Iohannis. (Știu, încurcate sunt căile politicii).

Dar adevăratul vinovat pentru eșecul acestei candidaturi nu este Tudorel, ci Macron. Și sincer, și PPE, care prin campania de PR au transformat-o într-o miză politică vizibilă, reducând-o la a fi un afiș electoral pentru actuala campanie pentru europarlamentare, este mesajul scris de Alex Coita pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Kovesi Parchet European. Preda: Nu are remușcări? Cum poate sta spectator la persecutare?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel