Ciucă, după discursul lui Zelenski în Parlamentul României: Sunt convins că veți avea grijă de cetățenii de etnie română din Ucraina

Nicolae Ciucă, premierul României, a ținut un discurs în Parlamentul României, după ce Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, s-a adresat românilor.

"Salut inițiativa Parlamentului de a-l invita pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a susţine un discurs și pentru a prezenta imaginile atrocităţilor care au avut loc la Bucha şi, de asemenea, pentru a realiza prin ce perioadă extrem de grea trec Ucraina şi Europa, simbol al unei rezistențe în faţa unei agresiuni barbare şi nedrepte. Sunteți azi, domnul președinte, liderul unei națiuni care luptă pentru identitate și libertate în acest război ilegal şi neprovocat.

Mulți și-au pierdut viața, alții au fost obligați să ia calea refugiului, ca urmare a bombardamentelor brutale şi a atrocităţilor trupelor ruseşti fără discernământ asupra civililor, şcolilor, spitalelor, teatrelor. 

Atrocităţile de la Bucha ne-au cutremurat pe toţi. Toate aceste acţiuni inumane asupra populaţiei civile trebuie sancţionate de instanțele penale internaţionale, iar noi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a sprijini aducerea celor responsabili în faţa justiţiei. Folosesc acest prilej pentru a-mi manifesta admirația pentru tenacitatea poporului ucrainean în a-şi apăra ţara, valorile democratice şi modul lor de viaţă.  

"Cetățenii simpli au simţit drama vecinilor ucraineni"

Noi, românii, suntem solidari cu poporul ucrainean. Ne-am deschis porțile şi sufletele pentru vecinii ucraineni veniţi la noi în ţară. Solidaritatea noastră pentru cei peste 650.000 de vecini și prieteni veniți în România s-a manifestat nu doar la nivelul instituţiilor statului, ci şi al ONG-urilor, dar cel mai important la nivelul românilor, al cetățenilor simpli care au simţit drama vecinilor ucraineni şi şi-au dorit din tot sufletul să îi ajute. Le mulțumesc tuturor pentru acest efort, dovadă de omenie, solidaritate și deschidere. Este important să înţelegem că în societăţile cu valori europene, democratice găseşti mereu prieteni de nădejde.

Vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru că cetățenii ucraineni ajunși în România să poată avea o viaţă normală şi un rai decent. Cetăţenii ucraineni ajunşi în România beneficiază de servicii de sănătate în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii romani şi îşi pot găsi un loc de muncă. Am modificat legislaţia în acest sens şi peste 1100 deja lucrează în firmele româneşti. Cei peste 30.000 de copii veniți din Ucraina pot merge la școală în cele peste 50 de şcoli şi licee cu predare în limba ucraineană, precum şi folosind celelalte facilitaţi puse la dispoziţie de ministerul Educaţiei din România.

"Sunt convins că veți avea grijă de cetățenii de etnie română care trăiesc în Ucraina"

Vom continua să îi ajutăm atât pe ucraineni rămași să îşi apere ţara, cât şi pe cei strămutaţi intern cu ajutor umanitar, combustibil și resurse necesare pentru a supraviețui. Am înființat hub-ul umanitar de la Suceava prin care transferăm ajutoare venite de pretutindeni. Suntem gata să ducem până la capăt acest efort de durată cu sprijinul UE, al ONU şi al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi, precum şi al altor state partenere.  Domnule președinte Zelenski, vă asigur că familiile ucrainenilor ajunse în România sunt în siguranță.

Vă mulțumesc pentru că ați făcut referire, în cuvântul dumneavoastră, la cetățenii de etnie română care trăiesc în Ucraina. Sunt convins că veți avea grijă de ei așa cum și noi avem grijă de cetățenii ucraineni din România", a spus Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel