15 ani NATO. Chirieac, mesaj pentru Iohannis: Asta îi reproșez președintelui!

Președintel Klaus Iohannis, lideri PNL și PPE.
Președintel Klaus Iohannis, lideri PNL și PPE.

Analistul politic Bogdan Chirieac a discutat, în emisiunea Sinteza Zilei, despre atitudinea lui Klaus Iohannis de marți, din timpul ședinței solemne NATO. Ce are să-i reproșeze analistul politic președintelui?

"Avea o şansă reală în a-şi recâștiga electoratul"

"În privinţa NATO, ne aducem aminte că, în 2002 am fost invitaţi la Praga, în 2004 pe peluza Casei Albe, intram efectiv în NATO. Noi fără NATO, în acest moment, în câteva luni ne dezmembrăm ca ţară. Pentru noi, este esenţială intrarea în această alianţă, care este condusă în continuare de Statele Unite, cu care avem şi acest parteneriat strategic. Era cu totul altceva dacă domnul Klaus Iohannis venea cu un mesaj integrator, în care spunea "în 15 ani de când am intrat în NATO, produsul intern brut al României a crescut de patru ori, securitatea ţării a sporit, aşa cum nu a fost niciodată în istoria sa. Am făcut paşi, am făcut şi greşeli, şi pe calea statului de drept şi a democraţiei. Mai presus de toate am redat demnitatea poporului român". În acel moment, inversa tendinţa acută de scădere şi avea o şansă reală în a-şi recâștiga electoratul", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.

"Din acel moment, a început gherila politică"

"Noi, astăzi, am aniversat 15 ani de la intrarea în NATO şi am comemorat 15 ani de când clasa politică din România nu a mai fost ca atunci. Cum am reuşit să intrăm în NATO şi în UE? Foarte simplu. Primul care a decshis porţile a fost președintele Emil Constantinescu. În iulie 1997, a făcut imposibilul. Până la urmă, am fost respinşi la Madrid, dar, în schimb, Bill Clinton, preşedintele de atunci, a venit la Bucureşti. Entuziasmul nostru a impresionat SUA. Apoi, în 1999, tot Emil Constantinescu, la Helsinki, a început negocierile de aderare cu UE. Mai departe, a fost momentul când toată clasa politică din România a avut aceste două obiective: NATO şi UE. La NATO, ne-a ajutat mult un eveniment profund nefericit, 11 septembrie. La Uniunea Europeană, a fost un efort extraordinar al Guvernului Năstase, care a continuat ce a deschis Emil Constantinescu. Şi am reuşit. După aceea, s-a mai aflat în bancă un personaj: domnul Traian Băsescu. Din acel moment, a început gherila politică în România. În acel moment, clasa politica şi societatea nu s-au mai putut uni. Am sperat cu toţii că, după zece ani, un deceniu negru, vine președintele Klaus Iohannis, pe care eu l-am votat, şi îi pune capăt epocii Băsescu", a mai spus analistul politic.

"Asta îi reproșez președintelui Iohannis"

"Eu, astăzi, îi reproşez preşedintelui Iohannis că nu a reuşit să pună capăt epocii Băsescu. Ce înseamnă lucrul acesta fundamnetal? Asta se reproşează: disensiunile din interiorul societăţii româneşti, fără precedent. Nici măcar în vremea lui Băsescu nu au fost aşa. El a avut talentul de a învrăjbi pacienţii cu doctorii, studenţii cu profesorii, angajaţii la stat cu cei de la privat. Era talentul său fomidabil. Klaus Iohannis nu a reuşit să schimbe lucrurile.

Să fi venit astăzi cu un alt obiectiv de ţară? Pentru numele lui Dumnezeu, îţi vine şi Papa de la Roma, în mai. Este un ajutor extraordinar, pe care doar Ioan Paul al II - lea l-a mai dat României în 1999. România poate fi pusă cu totul pe hartă, ca un stat liber, democratic", a mai spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel