Fiecare membru al CA din CFR Călători primește 7000 de lei/lună pentru participarea la o singură întâlnire. Indemnizație majorată cu 60%, acuză FACIAS

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a câștigat în instanță procesul prin care solicita CFR Călători să comunice cu cât sunt plătiți membrii consiliului de administrație și a aflat că, deși pierderile companiei sunt uriașe, CFR Călători a crescut indemnizația decidenților cu peste 60%. 

"FACIAS a cerut CFR Călători să îi comunice câți bani plătește compania de stat pentru membrii Consiliului de Administrație (C.A.). Din motive necunoscute la acel moment, dar care astăzi pot fi intuite, compania a refuzat solicitarea, astfel că fundația a dat în judecată statul, iar instanța i-a dat dreptate. Astfel, CFR a fost obligată să spună câți bani dă lunar celor ce iau decizii în numele companiei.

Ei bine, FACIAS a aflat că fiecare membru încasează în fiecare lună, pentru participarea la o singură întâlnire de C.A., așa cum prevede legislația, 7.000 de lei. Totalul pentru cei 7 membri prețul pe care statul îl plătește este de aproape 600.000 de lei anual. Asta după ce, până în octombrie 2022, fiecare membru încasa doar 4.300 de lei, până ce compania a hotărât să le crească cu 60% indemnizația. 

De ce este revoltătoarea această situație? 

Pentru că CFR Călători este o companie de stat care a înregistrat o pierdere de peste 800.000 de milioane de lei în doar 3 ani. Deci statul român nu doar că nu sancționează incompetența, dar o mai și premiază, crescând indemnizațiile administratorilor cu 60%. 

Analiza FACIAS asupra situațiilor companiilor de stat din România face parte din campania „Fără incompetenți în funcții publice”, prin care își propune să aducă în prim-plan necesitatea unei reforme reale în managementul companiilor de stat, punând accentul pe competență și performanță, nu pe criterii politice sau favoritisme", a transmis FACIAS printr-un comunicat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel