De la 1 ianuarie 2012, aproximativ 350 de angajaţi ai CET Iaşi şi-ar putea pierde locul de muncă. Conform publicaţiei Evenimentul, este vorba de acei salariaţi care nu s-au transferat la Dalkia şi care se află în acest moment în şomaj tehnic.
Autor: Adrian Stroescu
„Am solicitat conducerii centralei o analiză de personal. În condiţiile în care centrala nu mai are activitate, luăm în calcul posibilitatea de a solicita concedierea colectivă”, a declarat Gelu Popa, liderul sindicaliştilor CET 1.
Fiecare salariat CET ar urma să primească maxim 20 de salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în câmpul muncii.
„S-ar fi putut merge şi pe varianta concedierilor individuale, însă aceasta ne-ar fi luat timp. Conform Contractului Colectiv de Muncă, nu pot fi concediaţi decât maxim 29 de salariaţi pe lună”, a mai spus sindicalistul.
Interesant este faptul că în situaţia în care se va ajunge la concedierea colectivă, banii pentru salariile compensatorii ar urma să fie daţi de CET. În această situaţie, este posibil ca angajaţii să nu vadă prea curând drepturile băneşti pe care sunt îndreptăţiţi să le primească întrucât echipamentele, utilajele, clădirile angajate în activităţi de reparaţii sau conturile societăţii sunt grevate de sechestru pus de creditori. „Exista posibilitatea ca aceşti bani să fie alocaţi de Guvernul României, din fondurile Ministerului Muncii. S-a opus Dumitru Tomorug (n.r. - membru în CA CET şi director Investiţii Primăria Iaşi). A zis că va face demersuri în acest sens dacă va fi cazul. Uite că este cazul, numai că Guvernul nu a mai prins aceşti bani în bugetul pe 2012”, spun sindicaliştii centralei.
În ceea ce priveşte identificarea unor noi modalităţi de a realiza venituri după ce a rămas fără principalul obiect de activitate - producerea de energie electrică - şefii CET nu au în acest moment nici o soluţie. Luna trecută, aceştia solicitaseră firmei de avocatură Ţucă, Zbârcea şi asociaţii emiterea unor soluţii juridice referitoare la posibilitatea înfiinţării unei entităţi noi în care CET Iaşi va deţine un procent de 100% din portofoliul de acţiuni şi care va include resursele umane rămase după preluarea a jumătate de angajaţi de către Dalkia. „Se impune luarea măsurilor imediate pe termen mediu şi lung privind angajarea restului de personal şi a materialelor existente în CET Iaşi în activităţi specifice de operare în domeniul pieţelor de prestare a serviciilor privind mentenanţa echipamentelor energetice, execuţia reparaţiilor şi a lucrărilor mecanice, de automatizare, electrice şi de construcţii. Entitatea juridică nouă va avea o funcţionare independentă şi va presta servicii în domeniul sistemului de utilităţi publice, inclusiv şi în alte domenii, în condiţii concurenţiale pe pieţe specifice”, se arată în respectiva solicitare. Până în acest moment, nu s-a primit nici un răspuns din partea juriştilor contactaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu