Centenar. Pianista Mara Dobrescu și flautistul Matei Ioachimescu, program exclusiv românesc

Cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri pianista Mara Dobrescu (Franța) și flautistul Matei Ioachimescu (Austria), își dau o întâlnire de prim grad, prezentând în premieră un program exclusiv românesc de maximă importanță.

Cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, alături de doi artiști de origine română, foarte iubiți pe scenele internaționale, pianista Mara Dobrescu (Franța) și flautistul Matei Ioachimescu (Austria), își dau o întâlnire de prim grad, prezentând în premieră un program exclusiv românesc de maximă importanță.

Programul "Romanian Rhapsody: o retrospectivă a muzicii clasice românești pentru flaut și pian", propune iubitorilor muzicii o retrospectivă a muzicii clasice românești din ultimii 100 de ani, trasând cu succes un arc peste timp și spațiu, de la muzica de inspirație folclorică a lui Tiberiu Brediceanu și Paul Constantinescu, trecând prin armoniile suave ale lui George Enescu și până la muzica timpului nostru, folosind fie un limbaj arhaic (ca în "Legenda" compozitoarei Doina Rotaru), fie unul de natură "Hitchcockiană", precum Sonata mai tânărului compozitor Cristian Lolea. 

Concertele vor avea loc după cum urmează:

21.10.2018: Sinagoga din Bistrița

22.10.2018: Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" Cluj-Napoca

23.10.2018: Sala Mare a Filarmonicii de Stat din Oradea

24.10.2018: Sala „Orpheum" a Facultății de Muzică Timișoara

25.10.2018: Sala „ProArte" din Deva / Asociația Culturală DevArt 

26.10.2018: Centrul Multicultural Brașov

28.10.2018: Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni București

PROGRAM

Tiberiu Brediceanu - Suita pentru flaut și pian Doru Popovici - "Colind" pentru flaut și pian Paul Constantinescu - "Joc Dobrogean", Toccata pentru pian Doina Rotaru - "Legenda" pentru flaut și rezonator Cristian Lolea - Sonata pentru flaut și pian George Enescu - Cantabile și Presto Petre Elinescu - "Dansul vrăjitoarelor" pentru flaut și pian Sigismund Toduță - "Allegro con brio" pentru flaut și pian

Mara Dobrescu, prezentă pe marile scene ale lumii

Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu, stabilită în Franța, este foarte apreciată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, eleganță, dar și pentru finețea frazărilor sale. Mara Dobrescu și-a început studiile muzicale la Liceul de muzică "George Enescu", la clasa profesoarei Gabriela Stepan. Obținerea Bursei Guvernului Francez, i-a permis să absolve studiile Conservatorului National Superior din Paris cu cele mai înalte distincții urmată de câștigarea a numeroase concursuri internaționale. Bursieră a fundațiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia si Lili Boulanger, Mara Dobrescu a realizat de asemenea un master în muzică contemporană, la Conservatorul National Superior din Geneva.

Este invitată să concerteze în recitaluri sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l'Auditorium du Musée d'Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle , și participă la numeroase festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival dar și pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar si La Monnaie Bruxelles, în Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, etc. Debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago și New York s-a bucurat de un succes imens. A înregistrat pentru Radio si Televiziunea Romana, pentru Radio France si Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de către presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical și participă la numeroase proiecte bazate pe fuziunea dintre literatură, muzică și teatru. O specialistă în muzica de cameră, Mara Dobrescu evoluează în compania unora dintre cei mai importanți muzicieni ai lumii, facând deasemenea parte și din Quartetul Face à Face (2 piane si 2 percuții) cu care concerteaza în toată lumea. Mara Dobrescu se bucură de sprijinul unor mari maeștri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard sau Dominique Merlet. 

Matei Ioachimescu, unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale

Numit în anul 2013 "Ambasador al integrării" de către Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. Cu o activitate concertistică intensă, Matei Ioachimescu susține concerte ca solist și membru al mai multor ansambluri camerale, prezentând programe de succes in Europa si Asia. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena unde a studiat cu renumita profesoară Barbara Gisler și s-a perfecționat cu profesorii Pierre-Yves Artaud, Heidi Indermühle, Ion-Bogdan Ștefănescu și Renate Armin-Greiss. Matei Ioachimescu este laureat al mai multor distincții si burse (cele al fundațiilor Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin printre altele) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa.

Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreuna cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. Interesul lui pentru muzica de cameră, îl poartă pe scene precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Budapest Music Center sau Suntory Hall, împreună cu pianiștii Cătălina Butcaru, Alfredo Ovalles. Este cunoscut pentru turneele naționale Paris, Playlist, Culorile Sunetelor și mai recent proiectul La Vida Loca. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația. CD-ul de debut, "Lumière", înregistrat împreună cu pianista Cătălina Butcaru și apărut în anul 2014, reprezintă, potrivit criticilor, un album de referință în lumea muzicii de cameră pentru aceste instrumente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel