Cel mai pestriț Parlament din lume. Iată unde a fost votat și care e structura sa

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cetățenii din Noua Zeelandă au ales cel mai pestriț parlament din lume. Iată ce forțe au ajuns în legislativul țării.

Noua Zeelandă tocmai a ales unul dintre cele mai diverse parlamente din lume. Pe măsură ce doi candidați în vârstă, albi, au luptat pentru funcția supremă la alegerile din Statele Unite, Noua Zeelandă oferea electoratului său o alternativă mai progresivă: două femei albe.

Luna trecută, premierul Jacinda Ardern a fost realeasă în funcția de prim-ministru. Ea a adus în politica neozeelandeză o mulțime de politicieni, din grupuri sociale diferite. Aproape jumătate din Parlamentul Noii Zeelande este format din femei și 11% sunt în mod deschis pro LGBTQ. Atât indigenii maori din Noua Zeelandă, cât și persoanele cu patrimoniu insular Pacific sunt reprezentate cu o rată ușor mai mare decât populația generală.

Opt din cei 20 de membri ai cabinetului lui Ardern, cei mai înalți parlamentari, sunt, de asemenea, femei, iar un sfert sunt maori. Vicepremierul Grant Robertson va fi primul politician gay care va deține acest rol în Noua Zeelandă. Și ministrul de externe, Nanaia Mahuta, care poartă un moko kauae sau un tatuaj tradițional maor, este prima femeie indigenă din istoria Noii Zeelande care a reprezentat țara în această poziție.

Care este structura Parlamentului?

După ultimele alegeri, 48% din reprezentanții din legislativ sunt femei, 11% sunt susținători deschiși ai drepturilor LGBT+, iar populația maoră este reprezentată de 21% din legislativ. Astfel, Partidul Laburist deține majoritatea, cu 57% femei, Partidul Național este pe locul 2, cu 30% femei, Partidul Verde a adus 70% femei în rândurile sale din Parlament, iar partidele Maori și Act au adus aproximativ 50% femei în legislativul Noii Zeelande, informează CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel