Cea mai mare pensie din Vaslui este de 27.825 lei. Cine o primește

Cea mai mare pensie din Vaslui este de 27.825 lei. Cine o primește / Foto: Dcnews
Cea mai mare pensie din Vaslui este de 27.825 lei. Cine o primește / Foto: Dcnews

Cea mai mare pensie din Vaslui este de 27.825 lei. Află în articol cine o primește.

Cea mai mare pensie din județul Vaslui, de 27.825 de lei, este de peste 20 de ori mai mare decât pensia medie pe județ, respectiv 1.314 lei, scrie Vremea Nouă. Pensia uriașă este încasată de un fost judecător.

Potrivit Casei Județene de Pensii Vaslui, la nivelul județului Vaslui sunt 103 beneficiari de pensii de serviciu, cei mai mulți fiind foști procurori și judecători. Printre beneficiarii pensiilor de serviciu plătite de Casa Județeană de Pensii Vaslui se numără nu doar foști magistrați, ci și foști grefieri, foști aviatori și foști angajați ai Curții de Conturi.

În România, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei, iar pentru bărbați 65 de ani însă categoriile de angajați menționate mai sus se pensionează la o vârstă mult mai mică. Dintre beneficiarii de pensii speciale din județul Vaslui, 54 sunt pensionari din categoria magistraților, cu o pensie medie de 18.629 lei, 40 de foști grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentariști, grefieri arhivari, grefieri registratori și specialiști IT, cu o pensie medie de 4.477 lei, șase foști angajați ai Curții de Conturi, cu o pensie medie de 8.450 lei și trei foști aviatori, cu o pensie medie de 11.750 lei. Sursa citată menționează că numărul vasluienilor care încasează sume considerabile odată cu pensionarea este însă mult mai mare, deoarece din categoria pensiilor speciale fac parte și pensiile militare, dar aceste date nu au fost luate în calcul în cazul analizei deoarece sunt gestionate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne și Serviciul Român de Informații. 

Care este cea mai mare pensie din România, pe bază de contributivitate

Din datele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cea mai mare pensie pe bază de contributivitate obţinută în România a fost de peste 63.000 de lei brut. Este primită de un bucureștean, potrivit statisticilor din ianuarie.

Specialiștii spun că, pentru o astfel de pensie, venitul trebuie să fie de 20-30 de ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie.

”La pensia de 60.000 de lei, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, are circa 30 de puncte de pensie pe cupon. Aceasta înseamnă că, pe parcursul vieţii active, a avut salariul de 20-30 de ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie.

Ca să obţină o pensie de 60.000 de lei pe lună în prezent, un angajat ar fi trebuit să lucreze, de exemplu, timp de 40 de ani din 1982 până în prezent cu un salariu lunar de aproape 72.000 de lei în 1989, 47.000 de lei în 2009 şi 128.000 de lei în 2019, adică să fi avut permanent de 23 de ori salariul mai mare decât salariul mediu brut pe economie. Este aproape imposibil de obţinut o astfel de pensie pe bază de contributivitate”, a explicat Lucia Stan, expert în calculul pensiilor în cadrul companiei Permanent Assistance, pentru ZF.

Deficitul bugetar al României a crescut la 1,57% din PIB, după primele 5 luni

Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 1,57% din Produsul Intern Brut după primele cinci luni ale acestui an, de la 1,23% din PIB în perioada ianuarie-aprilie, potrivit datelor publicate sâmbătă de Ministerului Finanţelor, transmite Agerpres. Soldul negativ este însă în scădere cu aproximativ 0,65 puncte procentuale faţă de cifrele consemnate în perioada similară a anului trecut, când bugetul închidea primele cinci luni cu un deficit de 2,22% din PIB. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel