Ce este o attosecundă. Inventatorii celei mai mici unități de măsură a timpului au luat Premiul Nobel pentru fizică 2023

foto: Freepik
foto: Freepik

Studiul asupra electronilor capătă noi dimensiuni!

Un trio de cercetători a fost distins cu Premiul Nobel pentru fizică în anul 2023 pentru contribuția lor revoluționară în domeniul studiului electronului. Metoda lor inovatoare a constat în iluminarea moleculelor cu flash-uri de lumină de attosecunde, schimbând complet perspectiva oamenilor de știință asupra modului în care electronul este studiat, conform informațiilor de pe theconversation.com.

                           

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L'Huillier pentru "metodele experimentale care generează impulsuri luminoase de attosecunde, permitând studierea dinamicii electronilor în cadrul materiei", conform comunicatului oficial emis de Comitetul Nobel și publicat pe nobelprize.org.

Publicația The Conversation a dezvăluit care este durata reală a unei attosecunde, cu implicații asupra naturii materiei.

Astfel, o attosecundă reprezintă o perioadă de timp de 0,000000000000000001 secunde, un flash de lumină de o scurtă durată, extrem de efemer. Într-o secundă există aproximativ tot atâtea attosecunde câte secunde sunt în vârsta universului.

Prin furnizarea de instantanee mai scurte ale atomilor și moleculelor, spectroscopia de attosecunde a ajutat cercetătorii să înțeleagă comportamentul electronilor în moleculele individuale, implicit modul în care migrează sarcina electronică și cum se rup legăturile chimice dintre atomi.

Tehnologia attosecundă a fost de asemenea utilizată pentru a investiga comportamentul electronilor în apă lichidă și transferul de electroni în semiconductori în stare solidă. Îmbunătățirea capacității de a produce impulsuri de lumină de attosecunde va contribui la o înțelegere mai profundă a particulelor fundamentale care alcătuiesc materia, conform informațiilor furnizate de sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel