CCR, decizie conflict Parlament ÎCCJ. Toni Greblă: Ce se întâmplă cu dosarele

Denisa Zamfir / 07 noi 2018 / 18:05 Salveaza PDF Comentarii
Toni Greblă, judecător CCR, DNA
Descriere foto: Toni Greblă, judecător CCR, DNA

Curtea Constituțională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Toni Greblă, fost judecător CCR, a explicat ce înseamnă decizia de astăzi.

''CCR a decis astăzi două lucruri. A constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și ÎCCJ. Acest comportament durează din 1 februarie 2014. În punctul 2 al deciziei a stabilit, de asemenea, că ÎCCJ urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători. 

Din 2014 și până astăzi erau trași la sorți 4 membri ai completurilor de judecători, iar al 5 - lea era considerat membru de drept, președintele, respectiv vicepreședintele ÎCCJ.'', a spus Toni Greblă.

Ce se întâmplă cu dosarele de până acum

"'Legea prevede că nerespectarea dispozițiilor legale prin compunerea completelor de judecată se sancționează cu nulitatea absolută. Drept urmare, toate dosarele rămase pe rol, în care completurile de judecată au fost compuse după 1 februarie 2014 altfel decât prevedea actul 32 din legea 304 din 2004, vor putea fi reatacate hotărârile fie prin revizuire fie prin anulare astfel încât hotărârile pronunțate cu încălcarea prevederilor legale privind compunerea completurilor de judecată să poată fi rejudecate.'', a adăugat fostul judecător CCR.

Când se va trece la rejudecare

''Am văzut că decizia CCR obligă ÎCCJ ca de îndată să intre în legalitate și să tragă la sorți pe toți cei 5 membri ai unui complet de judecată de la ÎCCJ. Pe de altă parte, procesele aflate pe rolul instanței vor fi judecate de complete constituite conform legii reconfirmată prin decizia de astăzi.'', a explicat Toni Greblă.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25