Anchetă Caracal. Președintele Uniunii Barourilor din România: De ce are Gheorghe Dincă mai mulți avocați din oficiu

În acest moment, cinci avocaţi sunt la dispoziţia lui Gheorghe Dincă. Niciunul dintre ei nu s-a retras. Trebuie să fie recunoscut şi definitivat un singur avocat. Av. dr. Traian Briciu, preşedintele Uniunii Barourilor din România, a explicat dacă este legal ca un inculpat să aibă cinci avocaţi din oficiu.

"Vă spun de la început, eu nu vreau să mă refer strict la acest caz pentru că este o anchetă în curs, însă vă pot da nişte relaţii legate de procedură, în general. În principiu, un inculpat beneficiază de un avocat din oficiu. Însă pe parcursul unei proceduri este posibil să intervină schimbări în persoana avocatului desemnat din oficiu, astfel încât pe parcursul procedurii să existe mai mulţi avocaţi din oficiu, nu concomitent, ci prin desemnări succesive. Acesta fiind posibil ca urmare a unor evenimente precum: un avocat este desemnat din oficiu şi în urma prestării unui act, dintr-un motiv de imposibilitate de prezentare sau că refuză, nu mai prestează mai departe. Evident, în acest caz, organul judiciar va face adresă Baroului pentru desemnarea unui avocat. Baroul va răspunde şi va desemna un alt avocat", a explicat Traian Briciu, la Antena 3.

"E greu de spus că aici poate fi vorba de o strategie"

"În abstracto vorbind, e greu de spus că aici poate fi vorba de o strategie pentru că avocaţii din oficiu desemnaţi de Barouri nu pot fi desemnaţi decât la cererea organului judiciar. Este text clar, indiscutabil în regulamentul privind serviciile de asistenta judiciară, că decanul desemnează numai la cererea expresă şi motivată a organului judiciar. Prin urmare, e greu de spus că îşi face inculpatul o strategie pentru că desemnările astea nu se fac ca urmare a voinţei lui, ci ca urmare a voinţei organului de urmărire sau a instanţei, când e cazul", a mai spus preşedintele Uniunii Barourilor din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel