Preşedintele Traian Băsescu s-a referit în discursul de astăzi la cele 15 puncte enunţate de Ponta în Parlament. Preşedintele a omis însă să le precizeze pe fiecare în parte, fapt ce ar putea fi interpretat ca o strategie politică bine calculată. Sociologul Alfred Bulai a explicat pentru DeCe News care ar fi cele şapte puncte în care Băsescu este de acord cu liderul PSD. La o analiză mai atentă, multe dintre punctele enunţate de Ponta exprimă soluţii generale, pe care Băsescu şi PDL nu au cum să nu le accepte "pentru un politician ca Băsescu aceste puncte sunt o joacă de copii, le poate manevra cum doreşte".
1. Dezbatere a Tratatului de guvernanță bugetară și fiscală și a ACTA.
Ambele sunt uşor de îndeplinit şi conform legii ar trebui dezbătute public pentru că sunt puncte esenţiale şi importante.
2. Sustinere pentru Schengen şi MCV – în plus, combaterea politizării şi a corupţiei promovate de PDL.
Pentru Băsescu este clar că Schengen este un punct cu care este de acord. Doar ultima parte în care se vorbeşte de corupţia PDL ar putea reprezenta o problemă pentru preşedinte, dar ar putea nuanţa şi să susţină combaterea corupţiei din toate partidele.
3. Lupta împotriva corupţiei trebuie continuată, inclusiv cu un control mai riguros al achiziţiilor publice.
Este un punct des abordat de Băsescu, deci este clar că va fi de acord cu el.
6. Transparenţă şi control pe Fondul de rezervă al primului-ministru.
Acest punct este practic un non-sens. Pentru Băsescu este necesar să fie de acord cu el, pentru că altfel ar recunoaşte corupţia primului-ministru pus chiar de domnia sa.
7. Anchete şi control privind “băietii deştepţi din energie”.
Frumos nuanţat de domnul Ponta, dar Băsescu va fi de acord fără îndoială, pentru că este un punct des abordat în discursul său public.
10. Solutie mai curajoasa privind taxa de solidaritate pe marile averi – nu 1% ci 10%.
Un punct cu care Băsescu şi PDL ar fi în principiu de acord, pentru că sună bine pentru popor. Pe parcurs însă se vor lovi de probleme logistice de genul: ce înseamnă averi mari, procentul cu care acestea să fie impozitate şi alte amănunte de acest tip.
12. Salariu minim 850 ron, pentru atragerea de venituri suplimentare la buget.
Este posibil ca şi PDL să ceară acest lucru, mai ales în contextul apropiatelor alegeri, cu pretextul de a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.
Alfred Bulai a concluzionat analiza şi susţine că multe dintre punctele enunţate în Parlament sunt teorii general, cu care PDL şi Băsescu pot fi uşor de acord. Pentru a cere cu adevărat Guvernului ceva, USL trebuie să vină o listă în maxim cinci puncte, dar prin care să ceară rezolvarea unor probleme reale şi cu priză la populaţie.
Citeşte şi:
Din cele 15 condiții puse de Ponta, 12 sunt inacceptabile pentru regimul Băsescu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu