(VIDEO) Cântec popular ucrainean dedicat dronelor turcești BAYRAKTAR devenite simbol în Ucraina

Sursa Foto YouTube
Sursa Foto YouTube

„Bayraktar” a devenit atât de popular încât ucrainenii își numesc acum animalele de companie după drona de fabricație turcească. 

Luna trecută, primarul Kievului a anunțat că un lemur nou-născut de la grădina zoologică a orașului va fi numit Bayraktar, iar ministerul de externe a postat pe Twitter o fotografie cu un alt Bayraktar, un cățeluș la centrul de dresaj de câini de poliție din Kiev, potrivit CNN.

„Acele tancuri strălucitoare sunt incendiate -- Bayraktar -- aceasta este noua nebunie”, spun versurile unui cântec popular ucrainean dedicat unei drone care a devenit unul dintre multele simboluri ale rezistenței națiunii.

Oficialii occidentali și ucraineni au lăudat dronele Bayraktar TB2 din Turcia pentru că au jucat un rol în contracararea atacurilor rusești. Luna trecută, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, le-a spus parlamentarilor britanici că dronele „livrau muniție” către „artileria și liniile lor de aprovizionare”.

El a adăugat că este „incredibil de important” să încetinești și să blochezi avansul Rusiei. TB2, o dronă de rezistență lungă la altitudine medie (MALE), este operațională de ani de zile.

Este folosită de armata turcă în nordul Irakului și Siria din 2014. Mai recent a fost creditat că a ajutat la înclinarea balanței în conflicte precum Libia și Nagorno Karabakh. Dar videoclipurile lansate recent de armata ucraineană care arată loviturile sale împotriva țintelor militare rusești au devenit virale, punându-le din nou în centrul atenției.

Succesul dronei „nu este doar capacitatea de a ținti armata rusă”, a spus Samuel Bendett, cercetător principal adjunct la Centrul de Analize Navale de Studii Rusia (CNAS).

Potrivit lui Bendett, drona a funcționat conform așteptărilor, dar nu este „invulnerabilă”. Dovezile open-source sugerează că unele ar fi fost doborâte de ruși.

Videoclipurile cu loviturile Bayraktar au devenit virale pe rețelele de socializare și asta reprezintă ”un mare înălțare a moralului... și o mare victorie tactică”.

TB2 și alte vehicule aeriene fără pilot (UAV) dezvoltate în Turcia au plasat țara pe harta dronelor, alături de SUA, China și Israel, a spus Bendett.

Turcia, care menține legături strânse de apărare și economice atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, a fost precaută în privința a ceea ce a devenit, probabil, unul dintre cele mai faimoase exporturi ale sale. 

Vânzările de drone au fost un elemnt iritant major pentru Rusia cu mult înainte de invazia sa în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avertizat la sfârșitul anului trecut că dronele turcești vor avea un impact „destabilizator” în regiune.

Un birocrat turc de nivel înalt a declarat vineri reporterilor că Rusia s-a plâns în mod repetat la Ankara de vânzările de drone către Ucraina. 

„Obișnuiau să se plângă înainte, se plâng chiar acum, dar noi am dat deja răspunsul... dronele sunt de la o companie privată și această achiziție a fost făcută înainte de război”, a spus el într-un briefing pentru presă străină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel