EXCLUSIV  Când el şi ea au aceleaşi frici, încotro se îndreaptă cuplul? Psih. Radu Leca: Ai revelaţia aia - Ahh, deci suntem făcuţi unul pentru celălalt!

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Se pot apropia doi oameni, soţ şi soţie, iubit şi iubită, tocmai datorită fricilor pe care le au în comun?

Se zice că fricile ne unesc. Cei care împărtăşesc aceleaşi temeri şi se îngrijorează pentru aceleaşi lucruri pot avea o relaţie reuşită pe viaţă şi, după caz, un mariaj armonios. Psihologul Radu Leca a vorbit despre asta la "Ultrapsihologie" în platoul DC News.

"Fricile astea sunt aşa. Când apar, cum apar şi de ce apar, iar ele cumulative devin ca un lipici. Cum au ajuns cei doi să fie împreună? Au aceleaşi frici. Care sunt fricile alea? Frica de eşec, frica de trădare, frica de compromis, frica de minciună. Wow! Şi le au împreună? Da. Şi le-au descoperit unul altuia? Da. Şi le-au auzit ca şi când le-au trăit pe propria piele, fiind trăite de parteneri? Adică au retrăit minciuna, trădarea, compromisul prin partener? Da. Fiindcă şi el a trăit aceleaşi lucruri. Şi atunci ai revelaţia aia: Ahh, deci suntem făcuţi "unu la unu"! Păi da, dar o să fim imposibili! Eu cu tine în casă n-o să pot să stau în viaţa mea! Nu poţi să stai, nu poţi să stai, dar suntem făcuţi unul pentru altul! Dar... dacă fricile sunt diferite, ne pot echilibra" a exemplificat Leca.

Citeşte şi Când e iubire şi când e manipulare? Psih. Radu Leca: Are de-a face cu "empatia întunecată", creezi un personaj

Cum ne sabotează frica de abandon relațiile de cuplu

Scenariile în viața adultă, când trăim cu frica de abandon, au câteva variații, dar repetă acelaşi pattern: vom alege parteneri care ne vor abandona. Respectiv, un prim scenariu, este acela de a intra în relații cu parteneri căsătoriți sau aflați într-o altă relație.

Practic, nu ne sunt niciodată disponibili complet și ne simțim chiar protejați, întrucât nu ne vom implica nici noi deplin. Este o minciună frumoasă, dar care nu rezistă în timp. La un moment dat, ne vom dori mai mult de la relație, iar atunci vom declanșa abandonul prin acțiuni menite să pună presiune pe celălalt în luarea unei decizii – de cele mai multe ori, partenerul va rămâne în relația în care era dinainte. Astfel ne confirmăm frica de abandon, temerile pe care le avem într-o relație, respectiv că nu va dura, că nu putem avea încredere în partener, sau, mai rău, că nu suntem suficient de valoroase pentru a fi cele alese, potrivit Smart Living.

Emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel