Urmărește emisiunea live


BREXIT: Ce se întâmplă cu românii după retragerea Marii Britanii. Șansă extraordinară pentru România

Inevitabilul s-a produs iar ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a generat o undă de șoc în Europa și a dat naștere unei instabilități în contextul în care sute de mii de români se află pe teritroriul britanic.

După ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană românii trebuie să știe că acordul politic menține zona de drepturi sociale, astfel că, până la 31 decembrie 2020 aceștia au încă dreptul să se stabilească în Marea Britanie iar cei care se află deja pe teritoriul Regatului Unit pot solicita statutul de reședință, fiind avantajați în negocierile viitoare.

În acest sens, economistul Adrian Câciu a subliniat că negocierile viitoare vor fi teribil de dure iar din Brexit nu va câștiga nicio tabără. România se află totuși în fața unui moment foarte important și poate încerca să își atragă forța de muncă înapoi în țară. „Să nu uităm că Marea Britanie, spre deosebire de alte state unde am trimis forță de muncă necalificată, este atât de sus încât o mare parte din cei plecați sunt forță de muncă calificată: arhitecți, doctori, ingineri. Forță de muncă care aduce valoare adăugată în orice economie din lume”, a completat economistul la Antena 3.

Retragerea Marii Britanii, fereastră de oportunitate căreia România îi dă cu piciorul?

Totodată, Victor Picu, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea forței de Muncă (ANOFM), a subliniat și el că actualul acord politic îi protejează pe cetățenii români aflați în Marea Britanie până la finalul anului, inclusiv în scopuri de muncă. Nu există detalii despre ceea ce se va întâmpla însă de anul viitor, când cu siguranță negocierile dintre UE și Marea Britanie se vor desfășura la sânge.

„Este un moment în care România ar putea profita de întoarcerea lucrătorilor români din Marea Britanie acasă. Ar fi un mare aport adus României. (...) Din punctul nostru de vedere strategia ANOFM nu a adus foarte multe avantaje pentru întoarcerea românilor în țară. E bine că există mobilitate, dar ea trebuie să fie și către interior nu doar exterior. Sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite, românii se vor întoarce în țară nu doar pentru salarii. Oamenii nu se întorc să lucreze în România dacă nu știu exact la ce se întorc”, a precizat Picu, în cadrul emisiunii ”Income” de la Antena 3.

Economistul Adrian Câciu a subliniat însă că se discută chestiuni generale și „sigur că nu există nicio strategie”. 

„Noi suntem o țară cu un deficit extraordinar demografic. Trebuie să fim mult mai activi. Este o fereastră de oportunitate care nu se poate pune în seama unei abordări generale. Aici trebuia un grup de lucru. Nu poți pune aceleași condiții de atracție a forței de muncă pentru doctori, ingineri sau lucrătorii în panificație. Abordarea ar trebui să fie sectorială”, a mai precizat economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel