Botoșani: Preot caterisit, obstrucționare biserică. Reacția Bisericii

Biserică
Biserică

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) îl acuză pe preotul caterisit Ioan Ungureanu de la Biserica "Schimbarea la Faţă a Domnului" din localitatea Schit Orăşeni din comuna Cristeşti- judeţul Botoşani de obstrucţionarea unei "acţiuni canonice şi legale", după ce acesta a refuzat să părăsească parohia. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al MMB, Constantin Sturzu, preotul Ungureanu ar fi ameninţat şi bruscat, duminică dimineaţă, o delegaţie a Arhiepiscopiei Iaşilor care s-a deplasat la biserica Parohiei Schit Orăşeni pentru a-l prezenta comunităţii pe preotul delegat de Centrul Eparhial pentru a sluji pe perioada clarificării situaţiei canonice a fostului preot.

"Această acţiune canonică şi legală, desfăşurată în chip paşnic pe tot parcursul ei de credincioşi din parohie împreună cu delegaţi ai Centrului Eparhial, a fost obstrucţionată încă de la început de fostul preot Ungureanu, care se afla în biserică, dar fără a fi început vreo slujbă, şi de câţiva susţinători ai săi, unii aduşi din alte localităţi, care au recurs la cuvinte jignitoare, ameninţări şi bruscări", a afirmat Constantin Sturzu. 

El a declarat că "în faţa acestor manifestări violente, reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au preferat să se retragă, menţinând acelaşi comportament paşnic". 

"Noi la violenţă nu răspundem cu violenţă", a adăugat Sturzu. 

Oficialii MMB precizează că acţiunea de duminică a avut loc la solicitarea enoriaşilor din această parohie, care au trimis două memorii la Centrul Eparhial, fiecare însoţit de câteva zeci de semnături. 

Motivul caterisirii 

Ioan Ungureanu a fost caterisit de Consistoriul Arhiepiscopiei Iaşilor, decizie confirmată şi de instanţa superioară, Consistoriul Mitropolitan, după ce a refuzat să îl mai pomenească în biserică, la slujbe, pe mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan. El a fost acuzat de schismă, neascultarea faţă de feţele bisericeşti, de contrazicerea publică a poziţiei bisericii, de insultă, calomnie, defăimare şi clevetirea în public, dar şi de instigare la atitudini şi fapte negative şi de săvârşirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale.  

Un puternic scandal a avut loc, duminică dimineaţă, în Biserica "Schimbarea la Faţă a Domnului" din localitatea Schit Orăşeni din comuna Cristeşti- judeţul Botoşani. 

Scandalul s-a declanşat în momentul în care reprezentanţii MMB au ajuns la biserică pentru a-l investi pe noul preot paroh, după ce preotul satului a fost caterisit. 

Reprezentanţii Mitropoliei, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti, au întâmpinat rezistenţă din partea preotului exclus din biserică, dar şi din partea sătenilor, care îl susţin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel