Bogații României au necazuri: Rămân fără trabucuri

costum barbat trabuc
costum barbat trabuc

Iportatorii și distribuitorii de trabucuri susțin că proiectul de lege privind implementarea Directivei 2014/40/UE distruge 70% din piața de trabucuri, țigări de foi și cigarillos din România.

”Asociatia Importatorilor si Distribuitorilor de Trabucuri – A.I.D.T. atrage atentia asupra faptului ca, din cauza formei Proiectului de Lege privind implementarea Directivei 2014/40/UE, 70% din piata de trabucuri, tigari de foi si cigarillos din Romania este amenintata cu disparitia. Imposibilitatea tehnica de a eticheta produsele conform Proiectului, coroborata cu interzicerea vanzarii trabucurilor la bucata si interzicerea localurilor de profil vor forta majoritatea agentilor economici sa isi inchida portile si vor incuraja contrabanda.

A.I.D.T. solicita autoritatilor publice din Romania, si mai ales Camerei Deputatilor, o dezbatere reala asupra efectelor generate de Proiectul de lege asupra pietei. De asemenea, atragem atentia ca Directiva 2014/40/UE, rezultatul a peste 10 ani de studii si cercetari la nivelul UE, dupa implementarea precedentei Directive, este modificata intr-un mod discriminatoriu prin Proiectul supus dezbaterii”, se arată într-un comunicat de presă.

În acest context, Asociația Importatorilor și Distribuitorilor de Trabucuri solicită:

1. Transpunerea Art. 11 din Directiva în forma adoptată de Parlamentul European și renunțarea la formularea propusă în Proiectul de Lege – care produce discriminare și confuzie în piață.

Forma actuala a Proiectului de Lege adauga, in plus fata de textul Directivei, unele categorii de produse si impune norme de etichetare imposibil de aplicat (in speta, Art. 11). Din aceasta cauza, unele produse vor disparea de pe piata din Romania, cum este cazul majoritatii tipurilor de cigarillos, iar altele vor necesita eforturi tehnice deosebite pentru etichetare (insemnand mii de dimensiuni de etichete) fara a aduce un beneficiu real de informare pentru consumatorul final.

Astfel este amenintata activitatea agentilor economici din domeniu si se creaza o lege care restrange libera circulatie a marfurilor in UE. Dupa aceeasi Directiva, in UE se vor putea comercializa unele produse, iar in Romania se va restrictiona acest drept. Practic, se incurajeaza comertul ilegal cu trabucuri, tigari de foi si cigarillos.

2. Formularea unui amendament privind adminiterea vanzarii trabucurilor, tigarilor de foi si cigarillos la bucata, daca acestea sunt introduse in ambalaje care respecta normele de etichetare.

A.I.D.T atrage atentia asupra faptului ca Legea 349/2002, modificata prin Legea 15/2006 este interpretata diferit la nivelul institutiilor statului. Ministerul Sanatatii admite vanzarea trabucurilor la bucata daca "fiecare produs (este introdus n.n.) intr-un ambalaj inscriptionat cu avertismente de sanatate (ex. o cutie, un etui sau o punga inscriptionata)" – cf. Adreselor 19.409 / 22.03.2016 si 8.777 / 22.03.2016, in timp ce alte institutii ale statului nu admit acest lucru. Solicitam, in consecinta, amendarea legii in conformitate cu interpretarea Ministerului Sanatatii si permiterea vanzarii trabucurilor la bucata atat timp cat se respecta normele de informare.

3. Alinierea normelor legislative din Romania la practica Uniunii Europene in ceea ce priveste exceptiile destinate fumatorilor de trabuc si de pipa si adimiterea unor localuri de tip "smoking lounge".

Cea mai mare parte statelor UE care au reglementat interzicerea fumatului in spatii publice au permis, prin exceptii, existenta unor localuri special destinate pentru fumatorii de trabuc si pipa. Statele care au legiferat exceptii sunt Franta, Italia, Polonia, Ungaria, Finlanda, Lituania, Olanda, Spania s.a.. Aceste state au inteles ca localurile destinate fumatorilor de trabuc si pipa nu pot constitui o amenintare pentru nefumatori, intrucat cele doua tipare de consum nu se intersecteaza”, se mai arată în comunicatul de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel