Băsescu: Încercăm să scoatem deficitul de pensii din deficitul bugetar de stat

basescu cotroceni
basescu cotroceni

Traian Băsescu a declarat, într-o conferință de presă, că speră să găsească înțelegere la Consiliul European și Parlamentul European pentru scoaterea defcitului de pensii din deficitul bugetar de stat.

Mandatul demnitarilor români care abordează problemele de stabilitate fiscală la nivel european şi naţional, în discuţiile cu Bruxelles-ul, e extrem de limpede: să încercăm să scoatem din deficitul bugetului de stat deficitul generat de bugetul de pensii. Apreciem că fără această abordare vom avea probleme în a ne asigura resurse pentru propria dezvoltare şi, aşa cum spunea şi domnul preşedinte, ar fi incorect ca ţări care încearcă implementarea unui sistem modern, cu fonduri private de pensii, să fie penalizate exact pentru că au adoptat un sistem modern, care a contribuit şi el la crearea deficitelor la fondul de pensii", a declarat Băsescu.

Sperăm ca la nivelul Consiliului European şi la nivelul Parlamentului European să se înţeleagă acest lucru. Voi fi foarte deschis: şi vechi state membre ale UE au deficite uriaşe ale fondurilor de pensii. Cred că vom reuşi să coagulăm o majoritate critică, în aşa fel încât subiectul să fie foarte serios abordat la nivelul Consiliului European. Oricum, Polonia şi România vor susţine această abordare a eliminării din deficitul de stat a deficitului fondului de pensii", a mai spus Băsescu.

Potrivit Mediafax, Preşedintele Bronislaw Komorowski susţinuse anterior că este important ca UE să susţină reforme de sistem, chiar şi dificile, ale ţărilor care au aderat la UE recent şi care au ales soluţii moderne.

"O astfel de soluţie a fost reprezentată şi de fondurile deschise de pensii. În ceea ce priveşte calcularea sau necalcularea lor în datoria publică, este o chestiune decisivă care ne dă un imbold sau ne descurajează să continuăm aceste reforme", a menţionat Komorowski.

Șeful statului făcut aceste afirmaţii în timpul declaraţiei de presă susţinută împreună cu preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, aflat în vizită oficială în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel