"Bacterii de hazna", descoperite în săpunul folosit la sălile de chirurgie

Scandalul dezinfectanților produși de firma Hexi Pharma nu este singular. Cătalin Tolontan vine cu o nouă dezvăluire: Două milioane de bacterii pe mililitru de dezinfectant au fost descoperite din curiozitate profesională.

Cătălin Tolontan a povestit, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că doi medici de la Elias au descoperit "bacterii de hazna" în dezinfectanții produși de Romchim, însă nimeni nu a anchetat cazul atunci.

"Două doctorițe de la laboratorul de la Elias au făcut o descoperire întâmplătoare, dar merituoasă. Una dintre ele s-a spălat pe mâini și la un moment dat a văzut că săpunul de pe mâinile ei prezenta impurități vizibile cu ochiul liber. Colega ei a venit imediat cu ideea să îl pună la microscop, sub formă de culturi să vadă ce e cu acest săpun. Și au fost îngrozite să descopere că acel săpun conține bacterii. Vorbim de un săpun antibacterian care în mod normal trebuie să ucidă bacterii, dar care conținea chiar el bacterii", a spus Cătălin Tolontan, la Antena 3.

"Ne-am trezit cu o bacterie nouă pentru spitalul nostru: Serratia marcescens. O bacterie de hazna! Ceva nu era în regulă", spune Dana Safta, directorul medical de la Elias. Da, pornind de la faptul că, în iulie 2014, un nou născut şi un bătrân bolnav de cancer au ajuns aproape în sepsis, iar starea li se agrava, tratamentul cu antibiotice fiind cel care reuşeşte să îi stabilizeze.

[citeste si]

Pe 30 iulie 2014, Mariana Buzea şi Marilena Filipoiu sînt primii medici din România care descoperă bacterii într-un produs care trebuia să omoare bacteriile, săpunul Maxil, produs de fabrica Romchim de la Târgu Mureş. Ele au luat probe din săpunul utilizat în laborator şi din cel folosit de asistente, în ambele fiind descoperită bacteria serratia marcescens, un germen care se dezvoltă în fecale.

La începutul lui august 2014, spitalul a declanşat un control în toate stocurile de Maxil, indiferent dacă se aflau în zonele critice, în saloanele normale sau în magazie, toate dovedindu-se contaminate, dar fabrica a negat.

De asemenea, spitalul a mai făcut un test, la Institutul Cantacuzino, pentru a verifica dacă bacteriile din sângele nou-născutului şi din cel al bătrânului aparţin aceluiaşi genotip cu tulpinile găsite în săpunul lichid.

Ca să scape de bacteria ucigașă, medicii de la Elias au fost siliți să înlocuiască tot sistemul prin care curgea săpunul lichid în saloane și săli de operație.

Cătălin Tolontan a subliniat că, la acea vreme, instituțiile și demnitarii "au pus batista pe țambal".

"Așa cum au încercat și în cazul Hexi Pharma, dar operațiunea de mușamalizare nu le-a mai ieșit acum", a spus Cătălin Tolontan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel