Avocat din Galaţi, schimbare pentru toată ţara. Primăriile sunt OBLIGATE

O tânără avocată din Galaţi a reuşit să producă o schimbare la nivel naţional. Acum, toate autorităţile locale din ţară sunt obligate să pună în aplicare decizia ÎCCJ.

"În afară de poze, selfie-uri și texte amuzante, mai și muncim, și când muncim o facem bine. Aveți mai jos o decizie care a apărut în Buletinul Casației al Iccj, pt care am luptat vreo câțiva ani, în 3 dosare diferite, și unde, în final, am reușit sa stabilim o chestiune importantă ca asta. Respectiv că autoritatea publică locală, și aici vorbesc și despre Instituția Primarului, este responsabilă de prezenţa câinilor pe străzi.

E important, pentru că la instanţele locale acest lucru era prohibit până acum, Primarul nu răspundea niciodată. De acum încolo, în baza acestor decizii, Primarul este responsabil pt modul în care serviciile publice locale funcționează, și orice justițiabil poate invoca acest lucru. Această răspundere exista, dar nu era recunoscută de instanțe. Am reușit această performanţă, care în unele dosare a durat 5 ani, cu ajutorul Asociației Irec, al oamenilor din asociație care au plătit din buzunarul propriu cheltuielile și al Anei Măiţa.

Citiți, vă rog. 

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în sarcina autorităţilor locale există obligaţia de identificare, capturare şi escortare a câinilor fără stăpân, neidentificaţi şi neînregistraţi, obligație dedusă din interpretarea art. 7 alin. 1 din OUG nr. 55/2002 – care identifică consiliile locale ale unităților administrativ teritoriale ca fiind proprietarii câinilor fără stăpân care circulă liberi, fără însoţitori, în locurile publice – şi art. 1, 2 şi 4 din OUG nr. 155/2001. În speță, instanța supremă a constatat că în condiţiile în care reclamanta a fost atacată de câini fără stăpân, pe teritoriul oraşului într-un loc public, omisiunea luării măsurilor cuvenite de către entitatea responsabilă în vederea evitării incidentului cauzat de animalele aflate în paza sa juridică (conform art. 7 alin. 1 din OUG nr. 55/2002), reprezintă fapta sa ilicită, fiind întrunite dispoziţiile art. 1349 şi art. 1375 C. civ. (Decizia nr. 1054 din 4 iunie 2020, pronunțată de Secţia I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în în Buletinul Casației nr. 1/2020, pag. 67-79)", a scris Carmen Bordei, avocat, pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel