Va fi pașaportul comunist al lui Călin Georgescu verificat?
”Mi-au spus că Georgescu a funcționat într-o vreme consilier onorific al ministrului Mircea Geoană. Apoi, undeva pe finalul mandatului domnului Geoană, s-a transformat în director al uneia dintre direcțiile interne. O asemenea poziție, într-un departament al Ministerului Afacerilor Externe, e ocupată de cele mai multe ori de diplomați de carieră, care înaintează până în acest punct, având și gradul cuvenit acoperirii poziției directoriale. Venind în minister am pus problema retragerii diplomaților care au colaborat cu fosta Securitate. Aveam dorința de a da de o parte deșeurile unei epoci trecute. Apoi, am blocat admiterea de personal nou, pentru că aveam nevoie de audit și nu de noi intervenții politice de angajare. Au plecat din minister oameni pe care nu-i văzusem în viața mea, deși mai fusesem secretar de stat cu ceva vreme în urmă. Au plecat din minister oameni care lăsau dâre groase de parfum politic, în urma trecerii lor pe culoarele Ministerului. Și așa a dispărut și acest personaj, fără să-mi aduc aminte să-l fi văzut vreodată. Deci el a plecat, nu s-a supus examenului. Avea vreo relație cu fosta Securitate? Nu știu” a dezvăluit Mihai Răzvan Ungureanu, fost director SIE în două mandate și fost ministru de Externe, pentru HotNews.
Arestat de multe ori în regimul Ceaușescu, luptătorul anticomunist Gabriel Andreescu, cercetător acreditat, a cerut la CNSAS datele despre Călin Georgescu. Pentru o publicație maghiară, referindu-se la declarația mai sus amintită a lui Mihai Răzvan Ungureanu, Gabriel Andreescu a întrebat: ”Trebuie să fie mai revelator decât atât?”.
Dacă există dovezi, acestea sunt păzite de urmașii fostelor agenții de securitate comuniste. Ministerul de Interne, Armata sau Serviciile Secrete pot pretinde oricând că dezvăluirea unui pachet de documente ar dăuna intereselor de securitate națională.
„Vom verifica candidații la președinție din oficiu, iar pe site-ul CNSAS va fi publicat un certificat de antecedente” arată un răspuns pentru publicația maszol.ro. Dacă în cazul unui candidat, răspunsul primit este că nu există date despre persoana respectivă, ”acesta este sfârșitul poveștii”.
Potrivit legii, o comisie mixtă din care face parte și CNSAS va decide dacă un dosar sau alt material de arhivă este de importanță pentru securitatea națională.
Gabriel Andreescu a încercat să obțină dosarele a doua persoane publice despre care bănuia că s-au încrucișat cu Călin Georgescu, dar fără succes. Situația este ciudată cu atât mai mult cu cât una dintre persoanele vizate în cerere a murit din 2018 și nici nu a deținut înalte funcții în stat în timpul regimului comunist. Cercetătorul spera că, analizând dosarele celor doi, va afla informații despre Călin Georgescu. Acum, prin propunerea vicepreședintelui CNSAS, Mădălin Hodor, de a percheziționa arhivele departamentului de pașapoarte comuniste, ar putea fi afectat și Călin Georgescu. Ar putea cântări chiar semnificativ, având în vedere că acesta a studiat în străinătate în anii `80, vreme în care așa ceva nu era posibil decât cu permisiunea regimului. CNSAS a preluat propunerea lui Mădălin Hodor și va fi clarificată situația ”fiecărui candidat sub formă de stenograme oficiale, interinstituționale” cu ministrul de Interne sau un adjunct al secretarului de stat.
Sursa citată remarcă un aspect esențial: numeroși foști și actuali ofițeri ai serviciilor secrete și militari se înghesuie în jurul lui Călin Georgescu, fie că este vorba de strângerea semnăturilor necesare pentru a candida la alegeri sau ”doar” păzirea lui. Candidatul de extremă dreapta însuși a făcut mai multe referiri la faptul că are acces „continuu” la informațiile din servicii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News