Arafat desfiinţează examenul de rezidenţiat: E o chestie depăşită

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că modul în care este pregătit şi recrutat personalul medical reprezintă o mare problemă în România. De aseemenea, Arafat consideră examenul de admitere în Rezidenţiat o chestiune depăşită, care alungă tinerii, relatează Agerpres. 

 Examenul de admitere în Rezidenţiat este o chestiune depăşită. A trecut timpul peste ea şi trebuie să începem să ne gândim la soluţii mai ales acolo unde avem lipsă de personal. Suntem singura ţară care scoate medicul la 6 ani, dacă nu trece acest examen de Rezidenţiat - poate că îl doare capul de dimineaţă, poate că nu se simte bine - nu trece examenul, îl aruncăm în stradă. El are diploma de medic, atenţie! Şi vine o ţară care îi ia pe toţi aceştia, le plăteşte curs de limbă şi îi introduce în rezidenţiat fără concurs. O ţară care ştie să îşi planifice viitorul şi ştie foarte bine ce are de făcut ia medicii tineri pe care noi îi lăsăm în stradă şi îi bagă în spitale să ajute medicii chirurgi, anestezişti etc, iar noi nu vrem să îi luăm în spitale. Am reuşit în 2010 să facem un regulament pentru medicii sub supraveghere, nimeni nu a vrut să îi ia să lucreze cu ei. Şi pierdem în fiecare an zeci, nu vreau să spun chiar sute, de medici pe care îi iau alţii', a declarat Arafat.

Exodul medicilor ar putea continua 

Arafat a arătat că în curând Italia va avea nevoie mare de medici pe fondul pensionărilor masive din sistem.

 Italia nu avea nevoie de medici, dar acum un număr mare de medici începe să se pensioneze. Avea nevoie de asistenţi, acum are nevoie de medici şi recrutează medici din afară. În România e foarte uşor, şi cu limba şi ca medicul să îşi ia bagajul să plece, aşa cum au făcut asistenţii. Numai în UPU Târgu Mureş am schimbat garnitura de asistenţi o dată şi jumătate integral, au plecat spre Italia. Oameni pe care i-am pregătit, i-am format. Am pierdut 100% asistenţii în decurs de 3-4 luni şi apoi am mai pierdut 50% dintre cei pe care i-am angajat după ce i-am pregătit, a afirmat şeful DSU. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy