EXCLUSIV  Remus Borza, semn mare de întrebare. Pericol pentru Angela Merkel

angela merkel
angela merkel

Remus Borza a comentat joi, 15 martie, în cadrul „Borza Analytica", cele mai importante subiecte de pe scena poltică, printre care și învestirea cancelarului Angela Merkel.

Angela Merkel a depus jurământul miercuri pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei. Remus Borza a subliniat că lipsa unei susțineri solide pentru Merkel reprezintă o chestiune care i-ar putea pune probleme cancelarului. În acest sens, Borza a dat drept exemplu speculațiile din afară, conform cărora Merkel ar putea să nu-și poată duce mandatul până la final. 

Îi ia Karrenbauer fața lui Merkel? 

”Au trecut aproape șase luni de zile din septembrie anul trecut, când au avut loc alegerile parlamentare în Germania. În tot acest timp, Angela Merkel s-a chinuit să încropească o majoritate. Pe 12 martie, a depus jurământul și a preluat cel de-al patrulea mandat de cancelar. Din păcate, nici acum, după șase luni de negocieri foarte dure cu social-democrații, nu s-a bucurat de o largă majoritate. A obținut 364 de voturi, cu doar 9 mai mult decât minimul de 355 de voturi de care avea nevoie, în condițiile în care coaliția de guvernare dispune de 399 de mandate. Asta înseamnă că 35 de parlamentari, atât din propriul partid, CDU, cât și din partea social-democraților lui Schulz nu i-au dat votul de încredere. Este un prim semn de îngrijorare sub aspectul solidității coaliției și al sprijinului de care se bucură Merkel.

Să nu uităm, totuși, că Angela Merkel este cancelarul Germaniei din 2005, fiind cel mai longeviv șef de guvern din Europa, dar începe să se observa și o oarecare uzură și lipsă de susținere politică pentru Angela Merkel. În această cheie, poate fi înțeleasă și recenta promovare în partid a cancelarului landului Saar, Annegret Kramp Karrenbauer, care, în urmă cu două săptămâni, a fost impusă de Angela Merkel secretar general al CDU, respectiv numărul doi în partid. Angela Merkel, un politician cu o vastă experiență politică, este conștientă de riscul de a nu-și duce la bun sfârșit și cel de-al patrulea mandat, motiv pentru care își pregătește succesiunea atât la partid, cât și la Guvern. Cu toate astea, Merkel își începe în forță mandatul. Joi, a semnat, alături de președintele american, cel francez și premierul britanic o scrisoare adresată lui Vladimir Putin prin care acuza Rusia de tentativă de asasinat împotriva spionului rus, dar și englez, Serghei Skripal. Vineri (n.r. astăzi), va efectua o primă vizită oficială la Paris, unde, împreună cu aliatul ei, Emmanuel Macron, președintele Franței, vor pune la cale viitorul Europei.”, a declarat Remus Borza la DCNews.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel