Alerta de Cod Roșu de inundații face deja prăpăd: Pompierii militari intervin în localitățile inundate/ VIDEO

Este în vigoare o alertă hidrologică de Cod Roșu de scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale, precum şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol. 

Codul Roșu a fost emis de specialiștii I.N.H.G.A., cu valabilitate până sâmbătă, la ora 08:00.

Alerta anunța că ”sunt posibilie depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Rodna și Ilva (afluent al râului Someșul Mare), în judeţul Bistrița-Năsăud”. 

”În acest interval se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri” au mai avertizat specialiștii I.N.H.G.A.. 

”În scopul preîntâmpinării unor situații de urgență generate de fenomenele hidrologice periculoase, recomandăm cetățenilor să nu traverseze  râurile prin apă̆ și să nu se apropie de malurile acestora. De asemenea, este necesară curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale” a transmis Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. 

Sunt deja inundațiii

Precipitaţiile abundente şi topirea zăpezii au produs deja inundaţii. Potrivit datelor transmise de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din localitatea Maieru, unde, în zona Valea Caselor, au fost inundate şase gospodării, şi pe raza localităţii Anieş.

La Măgura Ilvei, 15 gospodării au fost izolate din punct de vedere al accesului din cauza debitului crescut al râului Ilva, iar accesul în zonă pentru eventualele urgenţe medicale poate fi făcut doar pe podul feroviar.

Autorităţile din Măgura Ilvei au trimis două buldoexcavatoare pentru decolmatarea podului înfundat.

Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Teofil Cioarbă, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Mihai Suciu, s-au deplasat în zonele afectate de inundaţii pentru gestionarea situaţiei şi alocarea resurselor în funcţie de evoluţia situaţiei operative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel