Afganistan: SUA şi talibanii au încheiat un nou ciclu de negocieri; americanii cer progrese 'mai rapide'

Cel de-al şaselea ciclu de negocieri între SUA şi talibani, vizând încetarea conflictului din Afganistan, s-a încheiat joi la Doha, în Qatar, cu 'noi progrese', dar fără unele decisive, americanii începând să-şi manifeste nerăbdarea faţă de ritmul lent al discuţiilor, care au continuat în pofida atacului comis miercuri de insurgenţi la Kabul împotriva unui ONG finanţat de Statele Unite, transmite AFP.

Emisarul american pentru negocierile de pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a salutat pe Twitter 'progrese regulate, dar lente, asupra unor părţi ale cadrului pentru a pune capăt războiului afgan'. 'Atacăm problemele serioase, diavolul se ascunde întotdeauna în detalii', a afirmat el, arătând că 'ritmul actual al negocierilor nu este suficient' şi că sunt necesare ' progrese mai multe şi mai rapide'.

'Acest ciclu a fost în general pozitiv şi constructiv', a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt politic al talibanilor, Suhail Shaheen, menţionând că cele două părţi s-au angajat să continue negocierile. Potrivit AFP, discuţiile par să se fi lovit de problema centrală a calendarului retragerii forţelor americane. Înainte de a anunţa un astfel de calendar, Statele Unite vor ca talibanii să ofere garanţii de securitate în ce priveşte lupta contra terorismului, să fie de acord cu o încetare a focului şi cu deschiderea unui dialog interafgan.

În ce-i priveşte, insurgenţii susţin că nu vor să facă paşi înainte atât timp cât SUA nu anunţă oficial acest calendar de retragere. Talibanii au respins, de asemenea, apelul la încetarea focului în prima zi a Ramadanului, lansat de preşedintele Ashraf Ghani, al cărui guvern este ţinut în afara acestor negocieri bilaterale. În ultimele zile, talibanii au revendicat atacuri soldate cu zeci de morţi şi răniţi. Ei şi-au asumat responsabilitatea unui atac împotriva unui post de poliţie într-o provincie din nordul Afganistanului, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 13 poliţişti şi 55 de persoane au fost rănite, printre care numeroşi civili. Miercuri, talibanii au revendicat atacul comis împotriva ONG-ului american Counterpart International, soldat cu nouă morţi. 'Acest asalt violent este un atac nebunesc împotriva nobilelor valori reprezentate de organizaţii precum Counterpart', care 'desfăşoară programe pentru a încuraja dialogul pentru pace, a favoriza participarea tinerilor şi a ameliora oportunităţile pentru femei', a subliniat vineri secretarul de stat Mike Pompeo, într-un comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel