Situație incredibilă în sistemul medical. Demers neașteptat: "Este un strigăt de disperare"

Sistemul medical din România are grave probleme. Medicii au ajuns să salveze vieți în situații limită, cu aparatură veche, într-o țară care parcă îi respectă din ce în ce mai puțin. Activitatea lor se află la limita între eroism și sport extrem și cu toate acestea, mulți doctori au rămas în România pentru că pacienții au nevoie de ei.

Vineri, 25 septembrie 2015, o restructurare fără precedent în istoria medicinei românești, a avut loc la Spitalul Universitar de Urgență București. S-a anunțat în Consiliul Medical că se desființează actuala secție Anestezie Terapie Intensivă (din care, întâmplător fac parte trei dintre inițiatorii Alianței Medicilor: conf. dr. Elena Copaciu, dr. Coriu Letiția și dr. Ilie George) și se înființează trei noi secții.

Doamna doctor Elena Copaciu, contactată de DC News, ne-a spus care a fost prima sa reacție când a auzit că se desființează actuala secție ATI.

"Ce pot să spun... Mi-am lăsat tinerețea și sănătatea în acel loc pentru că de când am venit - ca medic rezident, în februarie 1991, în spital și în secție - am lucrat fără întrerupere. Părerea mea cred că contează mai puțin și oricum cred că nu a contat pentru că în iulie am trimis un memoriu domnului ministru și - am confirmarea că a ajuns la dânsul - în care făceam propuneri de optimizare a activității secției ATI pe care le-am discutat și cu medicii din secție. Nu era o propunere strict personală, ci o propunere agreată de toți medicii secției. Nu am primit niciun răspuns", ne-a spus Elena Copaciu.

"Noi dorim un altfel de sistem sanitar. Dorim un sistem sanitar la nivelul exigențelor pacientului dintr-o țară europeană de mileniul trei. Noi avem un proiect foarte ambițios: acela de a schimba sistemul sanitar și de a-i aduce îmbunătățiri. Toată lumea are de câștigat", a adăugat doamna doctor.

VEZI ȘI: Avertisment teribil! Este fără precedent în istoria medicinei românești

Doctorii din Buzău, printre cei mai curajoși

Elena Copaciu ne-a vorbit și despre medicii de la Spitalul Județean Buzău care au anunțat ca își dau demisia în masă. Doctorii sunt hotărâți să rămână fermi pe poziție, după ce guvernanții ar fi dat semne că nu le pasă de ei. În aceste condiții, începând de luna viitoare, cea mai mare unitate spitalicească din județ s-ar putea închide.

"Ca medicii dintr-un spital județean de urgență să decidă într-o asemenea proporție (n.r. - 75%) că doresc să-și dea demisia este un strigăt de disperare adresat autorităților locale și centrale. Eu nu cred că oamenii aceia au pornit cu ușurință într-un astfel de demers. Ei sunt oameni care vor să muncească, vor să-și trateze pacienții, dar nu oricum și nu în orice condiții. Este clar că trebuie altceva în spitalele din România pentru fiecare pacient. Opinia publică trebuie să înțeleagă că sunt probleme grave în Sănătate. Le simțim cu toții când ne lovim, ca pacienți, de sistemul sanitar. Trebuie să găsim soluții, nu există alternativă", a mai spus Elena Copaciu.

A avut ocazia să plece din țară, dar a rămas să aibă grijă de români

"V-ați gândit vreodată să plecați din țară?", "De ce nu ați plecat din țară?", "Ce v-a oprit să plecați din țară?", sunt întrebările pe care adesea jurnaliștii le adresează medicilor din România. Elena Copaciu se află printre medicii care au rămas în țara noastră în speranța că va salva nu doar pacienții, ci și sistemul.

"Este bună întrebarea, mai ales că în anul 2000 am câștigat un concurs pentru un post la un spital de urgență din Paris. Pe vremea aceea, era mai greu să obții o astfel de poziție. Primul motiv pentru care nu am plecat a fost familia. Al doilea motiv este echipa cu care am lucrat și lucrez la Spitalul Universitar. Am fost și sunt într-o echipă tânără, entuziastă, dornică de nou, foarte dedicată activității grele din spital. Cu toții am venit cu plăcere la serviciu. Să nu uităm că reușeam cu greutăți să obținem un act medical de calitate și să facem performanță", ne-a mai zis Elena Copaciu.

În încheiere, vă invităm să luptați alături de doctori pentru modernizarea sistemului medical din România și să sprijiniți Alianța Medicilor.

VEZI ȘI: Letiția Coriu, interviu exclusiv. Răspunsuri cheie ale medicului care a generat revolta de pe Facebook

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel