Orchestra de Cameră Radio prezintă concertul ,,100% Mozart” pe scena Sălii Radio

La împlinirea a 225 de ani de la trecerea în eternitate a lui Wolfgang Amadeus Mozart, Orchestra de Camera Radio, dirijată de Cristian Oroșanu și având-o ca solistă pe pianista Dana Borșan, prezintă miercuri, 23 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radio, concertul intitulat ,,100% Mozart.

Programul concertului cuprinde trei lucrări scrise de Mozart la vârste timpurii și poate fi considerat o evidenţiere a genialităţii creatoare de care a dat dovadă, inclusiv prin maturitatea şi originalitatea acestora. Un exemplu în acest sens este Simfonia nr. 4 KV 19 în Re major,  compusă în anul 1765, la doar nouă ani. Lucrarea cuprinde trei părţi – Allegro, Andante, Presto – şi a fost scrisă la Londra, în perioada în care Wolfgang Amadeus îl cunoscuse pe Johann Christian Bach.

Compus 12 ani mai târziu, la Salzburg în anul 1777, Concertul nr. 9 KV 271 în Mi bemol major, Jeunehomme, pentru pian şi orchestră și compus din trei părţi – Allegro, Andantino,Rondo-Presto – a intrat în galeria capodoperelor universale și a fost descris de pianistul Alfred Brendel drept „una dintre cele mai mari minuni ale lumii”. 

Tot la Salzburg, însă cu trei ani mai devreme, în anul 1774, a fost compusă şi Simfonia nr. 29 KV 201 în La major. Cuprinzând patru părţi – Allegro moderato, Andante, Menuetto - Allegretto şi Allegro con spirito -, aceasta reprezintă unul dintre roadele muzicale ale genialităţii componistice cu care a fost înzestrat Mozart, dar şi ale grijei şi valorilor educative cu care tatăl, Leopold Mozart, şi-a susţinut permanent fiul. 

Concertul ,,100% Mozart” poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. 

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.rosau www.orchestreradio.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel