EXCLUSIV  Valea Prahovei, diferită pentru românii din diferite regiuni. "Pentru cei din Suceava, Valea Prahovei nu e asta. Nici pentru cei din Craiova!"

Trafic aglomerat pe DN1 / Arhivă Foto
Trafic aglomerat pe DN1 / Arhivă Foto

Invitată de Val Vâlcu la DC NEWS, profesorul de geografie a vorbit despre Valea Prahovei în raport cu bucureștenii, dar și cu românii din alte regiuni. 

„Ca dimensiune, ca anvergură, aici în București se discută de Valea Prahovei. Aici merg românii la munte și de vineri până luni este ambuteiaj pe DN1. Dar, dumneavoastră ați pomenit multe alternative la Valea Prahovei. Cum comparăm Valea Prahovei cu celelalte destinații?”, a întrebat jurnalistul.

„De regulă este vorba de accesibilitate. Noi, în general, în educație, vorbim că România are potențial. Însă, dacă România are potențial și pornim de la această paradigmă înseamnă că nu-l utilizăm. Dacă îl utilizăm, trebuie să vorbim de atractivitate: accesibilitate, promovare, înseamnă foarte multe lucruri”, a transmis prof. Matei.

Valea Prahovei este lumea bucureștenilor, dar clujenii, ieșenii sau timișorenii au alte destinații

„Valea Prahovei este lumea noastră, a bucureștenilor, pentru că este cea mai apropiată. Din studiile pe care noi le-am realizat, s-a arătat foarte clar faptul că populația din Iași tinde să meargă spre Ceahlău. Pentru ei, Valea Prahovei înseamnă Ceahlău.

Pentru cei din Suceava, cred că este vorba de Rodna, de partea Nordică cu Brodina și așa mai departe, poate și Maramureș. Pentru Cluj, Munții Apuseni și mai nou s-au orientat pentru acești Carpați Orientali, către aceste stațiuni exclusiviste. Dar, pentru Cluj, Valea Prahovei înseamnă Munții Apuseni. Pentru cei din Timiș, Valea Prahovei o reprezintă Munții Banatului. Pentru cei din Craiova, Valea Prahovei înseamnă Transalpina”, a mai spus ea.

Unii turiști bucureșteni ocolesc Valea Prahovei pentru a nu sta ore în șir în trafic

„Astfel, noi privim din orizontul nostru că Valea Prahovei [este cea mai importantă]. Poate mulți dintre noi mergem către Buzău, mulți mergem către Munții Făgăraș, din București. Însă, cea mai apropiată este aceasta și cu mare accesibilitate pentru că avem un Drum Național”, a adăugat prof. Elena Matei.

Totuși, chiar dacă mai sunt bucureșteni care evită Valea Prahovei și aleg alte destinații, accesibilitatea și dezvoltarea nu se compară cu această zonă montană. „Ceea ce găsim ca ofertă nu se compară. Cine a fost în zona Buzăului este turistul care dorește o destinație mai puțin antropizată, mai apropiată de tradițional”, a continuat Matei, adăugând că această destinație este „mai aproape de natură”.

VIDEO

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy