Universul psihiatric bucureștean –subiect de teatru

Spectacolul Albastru/ Portocaliu revine la Muzeul Național al Literaturii Române, duminică, 25 martie 2018, începând cu ora 19.00, în Sala „Iosif Naghiu” din Calea Griviței 64-66, se arată într-un comunicat al MNLR. 

„Spectacolul „albastru/portocaliu” este o reinterpretare locală a piesei cu același nume, scrisă în anul 2000 de dramaturgul britanic Joe Penhall. Mihai Lukacs plasează personajele piesei într-un centru de sănătate publică din Bucureștiul contemporan, iar dialogurile puternice, uneori la limita tragi-comicului, dintre cei trei protagoniști descriu dificultățile și de multe ori absurdul situației din universul psihiatric.”

„Este un spectacol în oglindă. Avem senzația că suntem întregi doar când ne vedem reflecția în ceilalți. Dar în această privire către celălalt există și multă dorință și un surplus de real, o gaură făcută chiar în centrul sistemului nostru simbolic.“ – Mihai Lukacs

Scenariul spectacolului ne scufundă într-o lume greu accesibilă, a dublei experiențe a Gildei, o tânără femeie de etnie romă, în calitate de pacient al secției de psihiatrie, de unde aflăm, încă de la început că vrea să plece, dar și izolarea pe care aceasta o trăiește și în afara cadrului instituționalizat al spitalului. Echilibrul fragil al sănătății sale mintale, transformarea într-un obiect al disputei dintre doi medici, medicul său direct și șeful de secție, turbulențele create de orgoliile celor doi, metodologia standard aplicată pentru externări și reclamații sau ierahiile imuabile din sistemul medical românesc, fac din spectacolul „albastru/portocaliu” o voce importantă de vizibilizare, prin mijloace artistice, a experiențelor ascunse, discriminatorii sau tabuizate.

Distribuție:

Zita Moldovan

Claudiu Dumitru

Andrei Șerban

muzica live: Poetrip

scenografie: Laurențiu Ridichie

regia artistică: Mihai Lukacs 

Vârsta: +14

Trailer:

https://www.facebook.com/giuvlipen/videos/1514372721916255/

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile, doar pe bază de rezervare, aici:

https://goo.gl/forms/aGMoWudSLksgd9C52 

„Prin mijloace artistice, „albastru/portocaliu” critică puternic sistemul medical românesc, i.e.: abuzul de putere, ierarhizările și metodologiile standard rigide, rasismul instituțional și etnocentrismul angajaților, procedurile medicale în ceea ce privește tratarea anumitor condiții – în cazul de față, schizofrenia. Cele două ore și jumătate de „albastru/portocaliu” sunt o satiră excelent adaptată după originalul John Penhall de către Mihai Lukacs; cu un dialog tragicomic și o interpretare care pe atât de dificilă, pe atât de bine este realizată de către actrița Zita Moldovan. Fiți cu ochii pe trupa Giuvlipen și mergeți neapărat să vedeți următoarea reprezentație.” (Diana Manea, merg.in)

~~~~

Compania de teatru independent, feminist rom, Giuvlipen („feminism” în limba romani) a fost fondată în 2014 de actrițele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan împreună cu Mihai Lukács. În ultimii ani s-a ocupat în special de spectacole care propun o viziune emancipatoare și afirmativă despre femeile rome, fiind o platformă în care experiențele acestora din urmă sunt reprezentate și făcute, astfel, mai vizibile. Fără a se autodefini drept portavoce a altora, ci mai curând, prin practicarea unei arte politice, provocatoare, experimentală și foarte performativă, spectacolele Giuvlipen vorbesc despre teme serioase ca rasismul, autoritatea sau inegalitatea de gen, prin mecanisme comice.

http://giuvlipen.com/

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel