Un judecător CSM amenință analiștii care critică Parchetul pentru ancheta la referendum

Cristi Dănileț
Cristi Dănileț

Cristi Danileț, un judecător de la CSM, îi amenință cu închisoarea pe cei care critică acțiunile Parchetului în ceea ce privește referendumul. Danileț a fost consilier în Ministerul Justiției, după 2005, și este considerat de mulți ca un susținător al ideilor promovate de Monica Macovei. A activat la Tribunalul din Cluj Napoca.

Într-o postare pe blogul personal, Danileț avertizează că persoanele care îi atacă pe procurori riscă închisoarea. Judecătorul CSM se referă specific la dosarele deschise de procurori după referendumul din 29 iulie, la solicitarea PDL și a lui Traian Băsescu. Danileț consideră că unii ”comentatori/analiști” instigă la revolte publice împotriva magistraților. Judecătorul îi invită să citească articolul 272 din Codul Penal, care precizează că întrebuințarea de cuvinte insultătoare, gesturi obscene sau amenințătoare la adresa unui unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, poliţist sau jandarm, se sancționează cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.

Danileț face trimitere la articolul 25, care dă definiția instigatorului, de asemenea sancționat cu închisoare.

Instigator este persoana care, cu intenţie, determină pe o altă persoană să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală”, se arată în articolul respectiv.

Probabil, Danileț îi consideră pe analiști sau pe comentatori drept instigatori ai sătenilor revoltați de abuzurile Parchetului.

În opinia unor juriști consultați de DeCe News, abordarea este greșită, pentru că instigarea presupune ca instigatorul să dețină mijloace de influențare directă a celui instigat(cum ar fi un raport de subordonare ierarhică). Comentariile și opiniile nu pot fi considerate instigări, dreptul de exprimare liberă fiind garantat. Oamenii au discernământ și decid dacă reacționează la comentarii sau opinii exprimate liber.

Un articol cum este cel postat de Cristi Danileț poate speria oamenii obișnuiți, care nu au pregătire juridică și, de asemenea, ar putea justifica acțiuni ale procurorilor împotriva mass media insubordonate lui Traian Băsescu. În ziua de Sfânta Maria, chiar când începea anchetarea votanților la referendum, judecătorul Danileț îi dădea replica lui Ion Iliescu, susținând pe blog că procurorul general, Laura Codruța Kovesi, nu poate fi audiată de Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel