Ucraina: O decizie privind un acord comercial, întârziată în această vară de administraţia Trump

Casa Albă a întârziat o propunere vizând restabilirea privilegiilor comerciale ale Ucrainei în august, în momentul în care preşedintele Donald Trump ar fi făcut presiuni asupra Kiev-ului pentru a-l ancheta pe rivalul său politic, relatează în ediţia sa de joi cotidianul The Washington Post, transmite AFP.

Potrivit publicaţiei citate, serviciile reprezentantului american în domeniul Comerţului au renunţat în această vară să recomande Casei Albe reînnoirea unei părţi dintr-un acord comercial preferenţial cu Ucraina, la presiunea unui consilier al preşedintelui Trump. Donald Trump este vizat de o procedură de destituire iniţiată de democraţi.

Ei îl suspectează că a abuzat de putere făcând presiune asupra conducerii politice ucrainene să-l ancheteze pe rivalul său politic Joe Biden. Democraţii îl suspectează, printre altele, că a condiţionat aceste investigaţii de acordarea unui ajutor militar de aproape 400 de milioane de dolari destinat Ucrainei.

Potrivit The Washington Post, în acest caz ar fi contat şi acordarea de condiţii preferenţiale pentru comerţul cu Kiev-ul. John Bolton, atunci consilier al preşedintelui pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, l-a descurajat pe reprezentantul american pentru Comerţ (USTR) Robert Lighthizer să recomande Casei Albe reînnoirea privilegiilor privind schimburile comerciale ucrainene cu Statele Unite.

Ucraina a beneficiat de Sistemul generalizat de preferinţe care permite eliminarea tarifelor vamale, notează AFP. John Bolton ar fi declarat în august că preşedintele Trump se va opune oricărei iniţiative în favoarea Ucrainei, menţionează The Washington Post. John Bolton a fost demis la începutul lunii septembrie de către preşedintele Donald Trump, cu care a fost în dezacord în legătură cu mai multe dosare importante, începând de la Coreea de Nord până la Iran şi Afganistan, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel