Tema migrației dezbătută într-un spectacol – eveniment la Sibiu

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă vineri, 10 martie, ora 19:00, spectacolul ROVEGAN de Catinca Drăgănescu.  

Platforma de Teatru Educațional a Teatrului „Gong” debutează în acest an cu un spectacol-eveniment ce pune în dezbatere tema migrației, a sărăciei și a exportului de „creiere” din România. Acest spectacol este recomandat tinerilor cu vârsta peste 12 ani, iar intrarea publicului este gratuită, în limita locurilor disponibile. 

ROVEGAN este un tur de forță ce le aduce pe scenă pe actrițele Mihaela Teleoacă, Silvana Negruțiu și Valentina Zaharia. Migrația este unul dintre fenomenele sociale acute care afectează România. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă și de perspective pe plan local determină un exod masiv spre țările occidentale. Migrația a căpătat amploare în ultimii ani, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Ea afectează toate categoriile sociale și ridică întrebări serioase asupra viitorului societății. Fenomenul ia atât forma migrației economice, cât și a exodului de creiere, cunoscut sub numele de „brain drain”. Spectacolul ROVEGAN a fost prezentat în cadrul Festivalului de Teatru Independent Butterfly Effect, Galați, Septembrie 2016, unde a fost premiat pentru „rafinamentul mijloacelor performative și folosirea alegoriei ca instrument de conștientizare a efectelor migrației economice”.  


Documentar Vaslui. Foto: Vlad Birdu

 

Inițiatoarea platformei GO WEST, regizoarea Catinca Drăgănescu, împreună cu echipa de creație, și-au propus să documenteze și să analizeze atât motivele care determină migrația, cât mai ales experiența emigranților în occident și felul în care aceasta le afectează viața personală și relația cu cei apropiați. În 2015, pornind de la cartea Lilianei Nechita – „Exodul mamelor” – echipa proiectului a efectuat o amplă documentare a migrație motivate de sărăcie, concentrându-se pe situația mamelor românce plecate la muncă în Italia. În urma acestei documentări coordonate de antropologul Alexandra Dincă, și realizate în parteneriat cu organizația World Vision România, Catinca Drăgănescu a finalizat textul spectacolului în cadrul unei rezidențe de creație la Drama League New York. 

La finalul reprezentației va avea loc o dezbatere cu publicul. „Prin această platformă de teatru educațional ne dorim să dezbatem teme specifice publicului tânăr și, totodată, să consolidăm o mai bună colaborare cu teatrul independent din România, alături de care să dezvoltăm experimente pentru conturarea unui public nou. ROVEGAN este unul dintre cele mai bune proiecte de teatru din 2016 și un must see pentru acest moment la Sibiu.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.  

ROVEGAN este o producție a Asociației ARENA și a Centrului de Teatru Educațional REPLIKA. Producția reprezintă primul proiect al platformei de teatru și dezbatere GO WEST, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

ROVEGAN de Catinca Drăgănescu

cu: Mihaela Teleoacă, Silvana Negruțiu, Valentina Zaharia

muzica: Alexei Țurcan

video și documentare: Alexandra Dincă, Vlad Bîrdu, Ionuț Popescu

regia: Catinca Drăgănescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel