Summit NATO. Meleșcanu, despre sprijinul Republicii Moldova

Teodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a evidenţiat la dineul de lucru al miniştrilor de externe ai Alianţei Nord-Atlantice, în contextul participării, în cadrul delegaţiei conduse de preşedintele Klaus Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles, importanţa continuării sprijinului Alianţei pentru partenerii estici, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova. 

Potrivit unui comunicat al MAE, miercuri seară, şeful diplomaţiei române a luat parte la dineul de lucru al miniştrilor de externe NATO, cu participarea omologilor lor din Iordania, Tunisia şi Irak, precum şi a înaltului reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini. 

"Miniştrii au discutat despre evoluţiile situaţiei de securitate din vecinătatea sudică a Alianţei, precum şi despre contribuţia pe care NATO o poate aduce la stabilitatea zonei, în colaborare atât cu cei trei parteneri prezenţi la reuniune, cât şi cu celelalte state din cadrul Dialogului Mediteranean şi al Iniţiativei de Cooperare de la Istanbul, precum şi cu UE şi organizaţiile regionale. Ministrul român de externe a exprimat sprijinul României pentru pachetele de asistenţă în domeniul dezvoltării capacităţilor de apărare ale Iordaniei şi Tunisiei, decise la Summit, precum şi faţă de lansarea Misiunii de instruire a NATO în Irak. A evidenţiat, în acelaşi timp, importanţa continuării sprijinului Alianţei pentru partenerii estici, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova", se arată în comunicat. 

Sursa citată menţionează că joi Meleşcanu a participat la o reuniune ministerială a Coaliţiei internaţionale anti-Daesh, coprezidată de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi reprezentantul special al Administraţiei Prezidenţiale americane, Brett McGurk. 

Victoria militară împotriva ISIS

În cadrul discuţiilor, statele membre ale Coaliţiei au confirmat victoria militară împotriva Daesh, subliniind, totodată, importanţa stabilizării Irakului şi a sprijinului pe care Coaliţia îl poate acorda Misiunii NATO în Irak. 

"Ministrul român a subliniat necesitatea susţinerii dezvoltării economice şi sociale a Irakului, precum şi a consolidării instituţiilor de stat, pentru a se evita reapariţia cauzelor care au facilitat dezvoltarea Daesh. A evidenţiat contribuţia României la activităţile de instruire ale Coaliţiei, precum şi intenţia ţării noastre de a participa şi la noua Misiune a NATO din Irak", se precizează în comunicat. 

MAE menţionează că, în marja Summitului, ministrul român al afacerilor externe a avut şi o întrevedere bilaterală cu omologul său olandez, Stef Blok. 

"Discuţiile au vizat agenda de priorităţi a Preşedinţiei României a Consiliului UE în prima parte a anului 2019, precum şi oportunităţi de dezvoltare a dialogului politic şi cooperării economice bilaterale", se mai arată în comunicat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel