Secret murdar: cum a făcut Germania să câștige ”întotdeauna” în fotbal

germania1
germania1

Gary Lineker spunea că fotbalul este un sport în care 22 de oameni aleargă dupa o minge și în care câștigă întotdeauna nemții. O posibilă explicație pentru miracolul german o dă Sunday Times, publicând un studiu al Universității Humboldt, din Berlin.

Desigur, disciplina, talentul și metodele științifice de antrenament au avut rolul lor. Dar secretul murdar al fotbalului german pare a fi dopajul. Extrem de răspândit în Germania comunistă (RDG), dopajul pare a fi fost folosit în aceeași măsură și de Germania Federală (RFG). Sportivii din RDG au avut rezultate mai bune la atletism sau gimnastică, cei din RFG au dominat lumea fotbalului.

Încă din 2010 circulau informații potrivit cărora echipa de fotbal a RFG a trișat, când a câștigat Cupa Mondială din 1954, învingând echipa de aur a Ungariei. Documentele descoperite de cercetătorii de la Universitatea Humboldt pot demonstra că dopajul era regula în sportul vest-german, până la introducerea unor controale mai riguroase, în anii 70. Astfel, RFG ar fi ajuns să-și dispute finala cu Anglia, în 1966, pierzând din cauza unui gol la care țara gazdă a fost ajutată de arbitri.

Concluzia studiului realizat de Universitatea Humboldt, din Berlin, este că nemții au beneficiat de performanțele industriei chimice germane, care pusese la punct amfetaminele încă din perioada războiului, în vreme ce restul lumii nu folosea astfel de substanțe. Evident, nici testele antidoping nu căutau prezența amfetaminelor în corpul sportivilor.

Substanțele interzise folosite se bazau pe un medicament denumit pervitin. Fotbaliștii ”încasau” doza de amfetamină știind că sunt injectați cu o formulă concentrată de vitamina C.

Mondialul din Elveția din 1954, primul televizat

 Partidele de la turneul final din 1954 au fost televizate în mai multe state, printre care Germania, Belgia, Danemarca, Anglia, Italia, Franţa, Olanda şi Elveţia. Pe micul ecran şi-au făcut apariţia şi primii sponsori. Omega a devenit ceasul oficial al turneului - fiecare gol marcat fiind însoţit de logo-ul companiei elveţiene.

     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel