Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Salvamont România, BILANȚ îngrijorător al incidentelor montane

Salvamontiştii
Salvamontiştii

Salvamont România a dat publicității raportul de activitate pe sezonul de vară al anului 2020.

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont, din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România, pentru sezonul de vară al anului 2020, perioadă în care serviciile Salvamont au asigurat asistența de salvare montană cu un număr de 350 – 600 de salvamontiști, zilnic, în cele cca 120 de baze și posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluență turistică mare și pe traseele turistice alpine, conform unui comunicat de presă. 

Peste 2500 de persoane salvate 

 

În această perioadă, aflată sub influența nefastă a pandemiei cu noul coronavirus, salvamontiștii au fost solicitați să intervină la 1.945  acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate un număr de 2.510 persoane. 

Dintre aceste acțiuni, 747 de cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate,  serviciilor de Ambulanță sau SMURD, 57 de cazuri au fost salvate cu ajutorul  elicopterelor SMURD-IGAV, iar 40 cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.

Asigurare asistență

 

De asemenea, au fost realizate peste 46.000 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.

În perioada de referință, prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, au fost primite, direct sau prin SNAU 112,  și redirecționate către echipele salvamont din țară un număr de 9.459  apeluri de urgență sau prin care se solicitau informații despre zona montană.

Numărul mare de intervenții s-a datorat în mod direct creșterii numărul de turiști pe munte, acest lucru fiind influențat de faptul că foarte mulți oameni, nemaiavând acces la vacanțele în străinătate sau  în dorința de a evita aglomerațiile din alte destinații turistice, s-au îndreptat către munte, mulți neavând experiența necesară sau echipamentul adecvat.  

Număr mare de accidente montane 

 

Ținând cont de evoluția îngrijorătoare a numărului de accidente montane, Salvamont România a demarat programul ”Vara 2020 - Vara responsabilității pe munte ”, program prin care turiștii au fost invitați să fie alături de eforturile echipelor Salvamont pentru reducerea numărului de accidente pe munte.

Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și, în activitatea derulată, nu au solicitat și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență, din cadrul Ministerului de Interne. 

800 de salvatori montani atestați 

 

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care dețin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați. 

Chiar dacă în acest moment nu există informații cu privire la modul în care se va derula sezonul turistic de iarnă, toate echipele Salvamont s-au pregătit corespunzător, astfel încât să facă față tuturor solicitărilor, inclusiv adaptându-și procedurile de intervenție și prim ajutor medical și cu cerințele impuse de pandemia de Covid 19.

Echipele Salvamont, singurele structuri abilitate legal, pregătite și dotate să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112, iar, absolut orice informații despre zona montană se pot obține prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont Vodafone ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.24
YesMy