S-a decis schimbarea lui Boc. Băsescu, la ședința de guvern. Se reface tandemul Băsescu-Stolojan?

basescu-stolojan
basescu-stolojan

Președintele Traian Băsescu și-a anunțat participarea la ședința de guvern din această săptămână, ne-au confirmat surse din interiorul PDL. Vizita survine după ce  la Cotroceni s-a luat decizia fermă de schimbare a premierului, susțin aceleași surse. Deși inițial cel care s-a opus cel mai tare a fost chiar Emil Boc, nu este de așteptat o ieșire a acestuia din front, dacă Traian Băsescu îi va cere să-și dea demisia. Numirea Sulfinei Barbu la Ministerul Muncii s-ar putea face fie în această ședință de guvern, fie în noua formulă a executivului, ceea ce ar presupune ca schimbarea lui Boc să se facă rapid, fiindcă expiră perioada interimatului. Numirea doamnei Barbu este văzută ca o recompensă pentru modul în care a organizat Convenția PDL, unde nu a obținut nicio poziție în conducerea partidului.

De asemenea, s-a renunțat la varianta unui premier tehnocrat, lucru confirmat și de Raluca Turcan, într-un interviu acordat Hotnews. Ideea unui specialist în economie, apropiat de viziunea FMI și BM, dar care să fie angajat politic, ca să obțină sprijinul membrilor de partid, ne trimite cu gândul la Theodor Stolojan. Traian Băsescu l-a lăudat pe acesta de la tribuna Convenției PDL, de altfel. Stolojan ar putea capitaliza o eventuală creștere economică, la fel ca Mugur Isărescu, în 2000, iar apoi ar putea candida la prezidențiale, pe același model, dar cu sprijinul PDL, aflat în relansare. Ca acest scenariu să fie complet, ipoteza refacerii tandemului din 2004, cu Stolojan la președinție și Băsescu premier ar putea prinde contur.

Oricum, schimbarea lui Boc ar permite recuperarea unor simpatizanți și ar consolida actuala Coaliție până la alegerile la termen, căci, odată ce ungurii își dau votul pentru noul guvern nu-l pot retrage încă 5-6 luni, adică în plină iarnă, când se va argumenta că nu se pot organiza alegeri. Iar, în 2012 nu mai este nevoie...

Liderul grupului PDL din Parlamentul European, Theodor Stolojan, dezminte zvonurile potrivit cărora i s-ar fi propus preluarea fotoliului de premier în eventualitatea unei demisii a lui Emil Boc. În plus, Stolojan e de părere că plecarea lui Boc din fruntea Guvernului nu ar folosi nimănui în acest moment.

„Nu mi s-a propus nimic. Şi dacă mi s-ar propune, aş refuza categoric. Nu am absolut nici o intenţie să întrerup mandatul de la Bruxelles”, a declarat pentru realitatea.net Theodor Stolojan, în contextul în care zvonul posibilei demisii a lui Emil Boc a prins contur în ultimele ore în mass-media.

Întrebat dacă ar fi oportună schimbarea premierului în acest moment, europarlamentarul PDL răspunde cu o întrebare: „Cui i-ar folosi ?”. „Nu are nici o legătură bălăcăreala din România cu modul în care e perceput Emil Boc de instituţiile oficiale din afara ţării. În toate rapoartele se spune că Guvernul a luat măsurile potrivite. Iar dacă domnul Boc este ţinta analiştilor şi a atacurilor mass-media din România nu înseamnă că cetăţenii nu e apreciat în partid şi chiar de cetăţeni”, mai comentează Stolojan. Din păcate pentru Emil Boc, indiferent cum este perceput acesta în afara țării, electoratul îl respinge. A considera votul negativ al românilor drept o ”bălăcăreală” care nu contează e un semnal de dispreț față de public care ar putea costa atât PDL cât și europarlamentarii acestuia.

Citeşte şi:

Premierul Emil Boc a fost la Palatul Cotroceni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel