Raport pentru Schengen: Statutul parlamentarilor, modificat după voia CCR

Comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului au adoptat, marți, raportul cu modificările cerute de CCR la statutul parlamentarilor. Termenul pentru contestarea raportului ANI se reduce la 15 zile, dar e reintrodusă abrogarea oricăror dispoziții contrare statutului, scrie hotnews.ro.

Comisiile juridice din Senat și Camera Deputaților, alături de cea pentru Statut, au adoptat raportul privind punerea în acord a legii statutului parlamentarilor cu decizia Curții Constituționale.

Statutul parlamentarilor găsit neconstituțional de CCR

Astfel se reduce, de la 45 la 15 zile, termenul în care un ales poate contesta la instanța de contencios-administrativ raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate. În raport a fost introdus un nou amendament, care prevede ca la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziții contrare statutului să fie abrogate.

Acest ultim articol a fost contestat de președintele Traian Băsescu, în cererea de reexaminare a legii din 4 februarie.

Decizia CCR, bucuria președintelui. Băsescu: “Yes!”

Totodată, comisiile reunite au aprobat cu unanimitate de voturi și modificarea art.I pct.14, în ceea ce privește art.191 alin.(1) și (2) referitor la „conflictul de interese”, conform cu decizia CCR. Modificarea aprobată în ședința comisiilor stabilește ca termenul de suspendare al unui deputat sau senator constatat a se afla în conflict de interese să fie de 30 de zile și nu de șase luni, cât prevedea legea atacată la CCR.

Nu în ultimul rând, parlamentarii din cele trei comisii au aprobat înlocuirea sintagmei de „ministru” din cuprinsul actului normativ cu cea de „membru al Guvernului”, în concordanță cu motivarea deciziei CCR de neconstituționalitate a legii privind statutul deputaților și senatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel