Preafericitul Daniel: Anul 2021 va fi dedicat pastoraţiei românilor din afara țării

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

În finalul slujbei de la Catedrala Patriarhală, Preafericitul Daniel a vorbit despre anul 2021 și despre contextul socio-economic din prezent. Acesta a dedicat anul viitor pastoraţiei românilor din afara ţării.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a arătat că Sf. Proroc Daniel şi sfinţii tineri sărbătoriţi joi rămân un model pentru păstrarea tradiţiilor şi a amintit că 2021 va fi dedicat pastoraţiei românilor din afara ţării.

'Aceşti tineri evlavioşi reprezintă fidelitatea faţă de propria credinţă a celor care se află printre străini Şi toţi laolaltă, dar în special Prorocul Daniel, sunt rugători pentru cei refugiaţi, pentru cei exilaţi, pentru cei depărtaţi de ţara lor şi deportaţi în altă ţară. Ei rămân fideli în ţară străină, rămân binecredincioşi sau dreptcredincioşi într-un mediu ostil. (...) De la ei învăţăm să păstrăm şi noi dreapta credinţă şi să ne păstrăm identitatea noastră spirituală indiferent unde ne aflăm, mai ales că, pentru prima dată în istorie, numărul românilor placaţi în afara teritoriului României este cel mai mare', a spus Patriarhul.

În cuvântul rostit la finalul slujbei de la Catedrala Patriarhală, Întâistătătorul BOR a reamintit că Sfântul Sinod a aprobat ca anul 2021 să fie dedicat Pastoraţiei românilor din afara României. 'Nu s-a spus doar din diaspora, pentru că avem români şi în jurul graniţelor României. Aceştia nu sunt în diaspora, sunt foarte aproape de noi, în Basarabia, în Serbia, în Ungaria. Deci, avem în aceşti sfinţi pe care-i prăznuim astăzi nu numai un model, ci şi rugători pentru păstrarea dreptei credinţe, pentru păstrarea tradiţiilor noastre sfinte', a mai afirmat Patriarhul Daniel.

Ministrul Monica Anisie, şi secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi au fost prezenți

Potrivit Agenţiei de Ştiri Basilica a Patriarhiei Române, migraţia recentă a românilor este un fenomen fără precedent în istoria poporului nostru: numai între 2000 şi 2015 România a pierdut o zecime din populaţie în acest fel.

'Contextul socio-economic actual a făcut necesară o tot mai extinsă misiune a Bisericii Ortodoxe Române în afara graniţelor. De la întronizarea Patriarhului Daniel, patru eparhii s-au adăugat celor nouă existente în Diaspora, dar şi numeroase parohii, mănăstiri şi chiar centre culturale, educaţionale sau de asistenţă socială', precizează sursa citată.

În 2009, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca prima duminică după Adormirea Maicii Domnului să fie sărbătorită ca 'Duminica migranţilor români', iar luna aceasta a proclamat anul 2021 drept 'Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României'. Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte în 17 decembrie pe Sf. Proroc Daniel şi pe Sfinţii trei tineri Anania, Azaria şi Misail, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel