PENSII SPECIALE PARLAMENTARI. Proiectul de lege, avizat favorabil de Comisia Juridică. Ce prevede

Comisia juridică a avizat, miercuri, proiectul de lege 250/2015, inițiat de șase senatori PSD, care prevede pensii speciale pentru funcționarii publici parlamentari. Ei ar urma să primească la pensie 80% din salariul mediu din ultimul an. 

Proiectul de lege introduce la articolul 73 din Legea 7/2006, un articol nou 73(1) în care se precizează că funcționarii publici cu un stagiu de cotizare de 30 de ani au dreptul la o pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii. Dacă din cei 30 de ani, 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului, ei vor beneficia de pensiu de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizare în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. 

Dacă parlamentarii vor depăși vechimea de 14 ani în Parlament, pentru fiecare an se mai adăugă câte 1% din venit la pensie. 

Parlamentarii care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului pot cere pensionarea înainte de vârsta prevăzută în lege, dar nu mai devreme de 60 de ani. 

Aplicabil și parlamentarilor cu un mandat

De lege beneficiază și funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care între 4 și 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului. Cuantumul fiecărui an care lipsește din vechimea de 14 ani va fi micșorat cu 1%. 

La alegere

Parlamentarii vor putea opta la pensionare dacă aleg această formulă de pensionare sau pe cea "clasică" prevăzută în legea 283/2010.

În beneficiul foștilor parlamentari pensionați deja

Potrivit unei alte modificări făcute la alineatul 1 al articolului 94, parlamentarii pensionari în 31 august 2010 ale căror pensii au fist diminuate, precum și cei pensionați după această dată, beneficiază de acest proiect de lege, dacă se încadrează în prevederile legii. Drepturile le vor fi acordate în luna care urmează după depunerea cererii de acordare a pensiei. 

În 28 mai, Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi și Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială au avizat favorabil proiectul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel