Pensia pe care o vor avea românii care au muncit toată viața pe salariul minim pe economie

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Află în articol ce pensie vor avea românii care au muncit toată viața pe salariul minim pe economie.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce pensie vor avea românii care au un stagiu de cotizare de 35 de ani, dar au primit toată viața salariul minim pe economie, după ce noile norme ale Legii Pensiei vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2024. 

"Diferența o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici, vom avea o creștere semnificativă", a spus Simona Bucura Oprescu la Prima News.

"Dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creștere de peste 80% a pensiei, de la 1281 de lei, cât e indemnizația minimă socială, la o pensie undeva la 1900 de lei, datorită punctelor de stabilitate", a explicat aceasta.

Simona Bucura Oprescu: Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%

Totuși, creșterile vor fi pentru români ca un joc de loterie, asta pentru vor exista creșteri între 1 și 100%. Ministrul Muncii spune că totuși că după recalcularea pensiilor vor fi eliminate mai multe inechități.

"Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate. Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate.

Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi. Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială", a mai declarat ministrul Muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel