Pe caniculă se recomandă consumul de apă. Există, însă, şi riscuri. Ce este hiponatremia

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Specialiştii recomandă hidratarea pe timp de caniculă, însă există şi riscuri atunci când bem prea multă apă. 

Ministerul Sănătății din Franța, țară care se confruntă cu un val de căldură, avertiza recent pe Twitter: "Consumul excesiv de apă poate fi o sursă de hiponatremie”.

Ce este, însă, hiponatremia 

Hiponatremia este o tulburare ce apare ca urmare a unui consum prea mare de apă. Este o anomalie biologică, care se definește printr-o scădere a concentrației de sodiu (sare) din sânge. Așa cum îi spune și numele, vorbim de hiponatremie atunci când natremia (nivelul de sodiu în sânge) are o valoare mai mică de 135 mmol/l, scrie Digi24.

Simptomele hiponatremiei sunt o oboseală anormală, greață, vărsături sau apariția unor edeme (umflături). Cele mai grave manifestări ale hiponatremiei pot fi tulburările de conștiență, confuzia mentală, convulsii și chiar comă.

Suprahidratarea poate duce, așadar, la complicații grave, pentru că sângele, „diluat” din cauza consumului excesiv de apă, își pierde concentrația de sare, ceea ce perturbă procesul de hidratare a celulelor din corp. Celulele, îmbibate cu apă, determină umflarea organelor, iar acest lucru duce la letargie, semne de disfuncție cerebrală și dureri de cap.

La persoanele cele mai vulnerabile, hiponatremia poate fi chiar fatală.

Cum se tratează 

 

Hiponatremia care se manifestă prin simptome uşoare sau moderate poate fi tratată cu medicamente şi prin mici ajustări în regimul alimentar, respectiv restricţionarea cantităţii de lichide (cel mult 1 litru/zi şi doar apă minerală îmbogăţită cu sodiu) şi consumul de alimente bogate în sodiu (scoici, murături, sfeclă roşie, ţelină, morcovi, spanac, sos de soia, brânză cottage sau ricotta, măsline verzi), scrie csid.ro.

Videoconferinţă la Guvern pe tema caniculei. Câte puncte de hidratare şi de prim ajutor sunt în ţară

"Au fost stabilite ieri 923 de puncte de prim-ajutor și hidratare, prin deciziile Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, la nivel național și au fost asistate, în aceste puncte, 226 de persoane, trei dintre acestea au trebuit să fie transportate la unități sanitare. În perioade de referință din ultimele 24 de ore, inspectoratele pentru situații de urgență au desfășurat patru misiuni de transport a apei menajere către zone afectate de secetă, iar autoritățile publice locale au efectuat alte 12 transporturi de apă de apă menajeră și 14 transporturi de apă pentru animale. Pe linia prevenirii, pentru evitarea producerii arderilor necontrolate la nivel național, în ultimele 24 de ore au fost desfășurate 47 de acțiuni de informare preventivă, pe timpul cărora au fost diseminate 2.505 materiale de informare. De asemenea, în mediul rural s-au desfășurat 244 de misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență ce au vizat transmiterea de mesaje preînregistrate în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme. Aceste lucruri s-au făcut inclusiv în colaborare cu colegii de la ordine publică, care au desfășurat și ei, la rândul lor, acțiuni de monitorizare și de verificare. Totodată, au fost executate 54 de controale de prevenire în urma cărora au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenționale, dintre care 162 de avertismente și 38 de amenzi, în cuantum de 74.800 de lei. Ieri s-au înregistrat 1.207 hectare de suprafețe arse în diferite zone ale țării", a explicat Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel