EXCLUSIV  Paul Surugiu – Fuego: "Stați liniștiți, nu mor curând!”

Greu îl prinzi pe Fuego liber, cu timp pentru a răspunde la câteva întrebări. Mereu e pe drumuri, agitat, cu o mulțime de proiecte, concerte, spectacole și expoziții. Pictează, face și teatru, cântă, compune, are de 10 ani o emisiune de televiziune și sprijină tinerii talentați. El a acordat un interviu în exclusivitate pentru DCNews.

Asta îl face unul dintre cei mai apreciați artiști independenți de la noi, ce face două turnee naționale anual, sold-out, având numeroase performanțe, o nișă fidelizată și o carieră ce împlinește vara aceasta 20 de ani. Iată ce mărturisește Fuego în exclusivitate pentru DC NEWS, într-un interviu în care ne spune ce planuri are pentru vacanța lui 2018, cum vede industria muzicală de la noi, ce-și mai dorește și cum arată viața lui acum, după ce a trecut atâta timp de la lansare. 

- Când mai are timp Paul Surugiu-Fuego să respire? Care-i secretul succesului tău și cum reușești să ții trează, asupra ta, atenția oamenilor, de atâta timp?

Ai să râzi, dar da, am timp de toate, chiar dacă fac foarte multe. Sincer, nu aș funcționa dacă nu aș fi așa agitat și nici n-aș reuși să fac treabă dacă nu aș fi permanent în priză, pe telefoane, cu facturi, cu proiecte, cu idei și concepte noi. Nu știu dacă există un secret al longevității mele dar am încercat mereu să fiu cu un pas înainte și să intuiesc preferințele oamenilor. Muzica mea e un melanj de melodicitate, sensibilitate, mesaj puternic și bucurie. Firește că am și piese populare, melodii dance sau latino, încercând să abordez o arie cât mai largă de genuri. 

(oar_w460)

(oar_w460)

Tot timpul am venit cu altceva. Chiar dacă am variat pe aceeași temă, a fost ceva nou, nu am plictisit, nu am rămas la fel. Și publicul meu știe și apreciază asta și continuă să-mi fie aproape, la sală, la spectacole și în toate proiectele mele importante. E esențial, ca artist, să nu ai prejudecăți, să faci ce-ți place și să nu te iei după vorbele celor din jur, dacă acestea nu sunt justificate! Adică eu mi-am văzut de treabă, cu a mea categorie de public, melomană, numeroasă, oameni care mai ascultă mesaje, muzică de suflet. Sunt un artist împlinit, care mai are mult de muncă și de arătat! Anul acesta spre final am suprize, emisiuni și concerte spectaculoase, iar pe vară am lansat noul single – "N-AI, N-AI", un nou site - https://paulsurugiu-fuego.ro și mai am lucruri inedite pentru publicul meu! (https://www.facebook.com/paulsurugiufuegoofficial/videos/1561018524025158/)

- Cum arată, în viziunea ta, industria muzicală a anului 2018 din România?

Nu cred că are rost să fac eu o radiografie. Cert este că această industrie e inegală și părtinitoare pentru anumite genuri. Dar eu nu mă plâng, chiar dacă muzica mea se aude destul de rar pe radiouri. Mă doare în schimb să văd că o istorie de 30-40 de ani e aruncată la coș, ca și cum n-ar fi existat. Mă doare să văd neprofesionalism. Mă doare să aud în cântece, dincolo de melodii fără refren și fără a reuși să le ții minte, accente puse prost pe cuvinte, despărțiri de silabe fără logică, lipsă de dicție și cântat fals. Și îmi pare rău că nu li se dă tuturor șansa de a fi mai mult în centrul atenției! Eu sunt răsfățat pe nișa mea, mă promovez alături de echipa mea cum știu eu mai bine, muzica mea ajunge, în diverse forme, la oameni, dar sunt mulți interpreți care nu au nici o șansă! Și e păcat! Și cred cu ardoare, că peste ani, muzica aceasta, a părinților voștri, va ajunge să fie și muzica voastră! Nu doar de consum, ci pentru o lungă călătorie în timp, cu emoții și mesaj! 

(oar_w460)

(oar_w460)

- Știu că ajuți, prin proiectul tău de pictură ART BY FUEGO, tinerii talentați. Ce sfaturi le dai?

Într-adevăr, pictez, pentru relaxare, în timpul liber, iar bănuții obținuți din comercializarea picturilor mele, îi ofer tinerilor talentați ai acestei țări. E un soi de responsabilitate pe care simt că o am, deși eu n-am fost ajutat mai deloc la început de carieră, ba dimpotrivă, mi s-au închis multe uși, am fost descurajat de multe ori, dar am luptat în continuare. Cred sincer că dacă am ajuns eu la un anumit nivel și pot face ceva, e de datoria mea să o fac. Și e o plăcere. Până acum am ajutat peste 160 de tineri artiști cu talente excepționale și sunt sigur că toți vor face carieră, vor schimba fața României.

Sfaturile mele pentru ei sunt simple – e vorba de multă muncă și seriozitate, de punctualitate, de conștientizarea că nimic nu se lasă la voia întâmplării. Sigur că profesia asta va veni și cu părți mai grele, dar dacă ești bine mobilat la mansardă, le duci pe toate și ajungi să-ți îndeplinești visul. Credeți-mă, e cea mai mare satisfacție a mea din ultimii ani acest proiect, pentru că pot ajuta la propriu, pot schimba vieți, pot oferi încredere. Și deja mulți dintre acești copii au prins aripi și au parte doar de lucruri bune! 

(oar_w460)

- Recent, mai toată presa scria că suferi de o boală, moștenită de la tatăl tău. E ceva grav?

Povestea a fost puțin amplificată și desigur, exagerată în unele titluri ale ziarelor. Stați liniștiți, nici nu mor curând și nici ceva extrem de grav nu am. Sufăr desigur, știind asta de multă vreme, de afecțiuni ușoare ale inimii, la fel ca tatăl meu. E o „moștenire de familie”, pe care o țin sub control, cu tratament. Sigur că trebuie să am permanent grijă la efortul extrem, la emoții, la oboseală sau stres. Eu înțeleg desigur, nevoia de spectaculos, dar uneori lucrurile sunt forțate un pic prea mult. Și nu mă deranjează pe mine foarte tare asta, dar oamenii, mulți dintre ei, văd lucrurile diferit, le iau ca atare și până să se dumirească, rămân cu acea primă impresie. Așadar, dragii mei, nu am o boală incurabilă, doar oscilații de tensiune, la fel ca majoritatea oamenilor. Așa-i când pui tot sufletul în ceea ce faci! (râde)

- Ce planuri de vacanță ai pentru vara lui 2018?

2018 a început oricum cu un turneu de-al meu în America și Canada, în care am îmbinat utilul cu plăcutul și am și cântat, dar am și vizitat continentul modern al făgăduințelor, care mi-a adus și uimiri și mari dezamăgiri. Sigur că am în plan câteva escapade scurte, pentru că vara vine și ea cu evenimente, program agitat, proiecte în plan și pregătiri pentru toamnă și iarnă, atunci când aduc surprize inedite. Totuși mă voi relaxa câteva zile în Cehia, una dintre destinațiile în care vreau să ajung de multă vreme. Nu refuz în periplul acesta nici Austria cu minunățiile ei și desigur, frumoasa mea Românie, cu locurile dragi, retrase, pe care le iubesc, din Ardeal, cu munții falnici și toate bucuriile pe care ni le poate aduce natura! Credeți-mă, mie îmi place foarte mult la noi și am descoperit în anii aceștia locuri spectaculoase, pe care mulți nu le știu și ar trebui să le vadă! Asta pentru că România e o mare comoară, prea puțin exploatată și din nefericire, prea puțin iubită! 

(oar_w460)

- Faci pe 23 august, 42 de ani și vreo 20 de ani de carieră, de la marele succes cu „Toată lumea dansează”. Ce-ți dorești? Cum s-a schimbat viața ta în toți acești ani?

Viața mea în anii aceștia a evoluat, la fel ca și mine. Nu e vorba doar de popularitate, succes, bani și bunuri, e vorba de o transformare a mea ca om. Am cunoscut persoane speciale, am avut colaborari minunate, am trăit emoții spectaculoase și am de gând să repet asta încă vreo 30-40 de ani de acum înainte, cu multe alte surprize. Dorințe prea mari nu am! Niciodată, cu excepția visului de a ajunge pe scenă, nu mi-am dorit foarte multe! Poate doar mai mult timp, sănătate, inspirație și oameni dragi alături! Am adunat o mulțime de experiențe, de chipuri și de amintiri, care mă fac să mă simt confortabil cu mine, cu mintea pe umeri și cu ceva la care țin enorm – libertatea de a fi eu însumi. Sunt fericit că vă am, că pot cânta și picta, că mă pot exprima liber și că ceea ce fac are ecouri puternice!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel