Pateul de ficat de pasăre, PERICOL și bombă de E-uri. Ce se ASCUNDE în el și ce s-a descoperit ACUM

Foto: Freepick
Foto: Freepick

Ce au descoperit cercetătorii în pateul de ficat de pasăre prezent în magazinele din România.

Anul 2021 a venit cu o mulțime de alerte alimentare și cu multe substanțe interzise de autorități. 

Cel mai recent aditiv interzis este E171, un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine minerală, cunoscut ca dioxid de titan. Pe 8 octombrie, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice, începând cu anul acesta, utilizarea acestui aditiv.

E171 se prezintă sub forma unui praf alb. Utilizat în special ca şi colorant de suprafaţă şi pentru separarea straturilor în produse, este admis a se folosi conform reţetelor în toate categoriile de produse alimentare. Se utilizează şi în pasta de dinţi, ca agent de albire.

Conform Comisiei Europene, E171 poate fi găsit în produsele tip: gumă de mestecat, patiserie (de exemplu cozonac), supe, saste tomate tip bulion și suplimente alimentare.

Printre produsele alimentare interzise în ultimul an se numără  Martinel Mortadella - 90g parizer pentru copii,  carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide, peşte cu listeria, sticle cu băuturi răcoritoare, gogoși și îngheţată cu oxidul de etilenă și exemplele sunt multiple.

Pericolul ascuns în pateul de ficat de pasăre

Pateul de ficat de pasăre este bine vânzut în magazinele alimentare și este un produs folosit și îndrăgit pentru copii. 

Însă, în spatele gustului bun al pateului de pasăre, se află câteva pericole pentru sănătate. 

O analiză a Asociației pentru Protecția Consumatorilor, care a studiat cu atenție etichetele a 37 de produse provenite de la diverși producători și distribuitori, arată că mai bine de 2% dintre pateriurile de pasăre conțin 9 aditivi alimentari periculoși, potrivit observatornews.ro.

Aproape unul din zece are în compoziţie 6 E-uri, iar mai mult de jumătate dintre ele conţin cel puţin un aditiv.

Cu toate acestea, concluzia lor este că, totuşi, trei din zece pateuri nu conţin niciun E.

Proporția ingredientelor folosite în pateul de ficat de pasăre i-a surprins pe cercetători, pentru că doar puțin peste jumătate dintre produse au ca prim ingredient ficatul de pasăre.

În schimb, apa figurează în proporţii uriaşe în patru din zece produse, cu toate că eticheta promite ficat de pasăre, aproape 3% din pateuri folosesc, în principal, un alt tip de carne.

În proporţii ceva mai mici, majoritatea pateurilor de pasăre conţin şi proteină din porc, slănină sau şorici, iar în altele, le regăsim pe toate la un loc.

Protecţia Consumatorului atrage atenţia şi în ceea ce priveşte conţinutul de sare din aceste alimente, de până la şase grame, în timp ce medicii recomandă să nu depăşim 5 grame de sare pe zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel