Parlamentul Spaniei supune votului o lege privind reducerea consumului de energie cu 7%

Parlamentul Spaniei supune votului o lege privind reducerea consumului de energie cu 7% - Foto Pexels
Parlamentul Spaniei supune votului o lege privind reducerea consumului de energie cu 7% - Foto Pexels

Statele europene caută măsuri tot mai variate pentru a micşora dependenţa energetică faţă de Rusia. Astfel, în Spania, Parlamentul va supune astăzi votului o lege prin care consumul de energie urmează să fie redus cu 7%,.

Temperatură maximă iarna de 19 grade şi minimă vara de 27 în toate clădirile publice, private de stat, oprirea iluminatului vitrinelor după ora 22:00 şi finanţarea izolării clădirilor sunt o parte dintre paşii care îşi fac deja efecte, dar care au creat controverse şi nemulţumiri în societate.

Partidele din opoziţie, dar şi o parte dintre susţinătorii guvernului se opun planului şi declară că nu vor susţine legea. Un eventual vot negativ ar anula aplicarea şi ar obliga guvernul să vină cu alt plan.

Zilele trecute, Madridul a anunţat şi primul bilanţ: faţă de perioada similară a anului trecut, consumul de gaz este mai mic cu 9,5 %, scrie Rador.

Citește și - Germania îşi invită populaţia la austeritate energetică: Ajută țara să devină mai puţin dependentă faţă de importurile ruseşti

Guvernul german a lansat recent o campanie de promovare a economiei de energie la nivel naţional, prin care încearcă să-şi determine cei circa 80 de milioane de cetăţeni să economisească energia atât acasă cât şi la locul de muncă, pentru a combate creşterea preţurilor şi schimbările climatice, relatează agenţiile AFP şi EFE. 

Cel care economiseşte energie ajută Germania să devină mai puţin dependentă faţă de importurile ruseşti şi pune o piatră la construcţia edificiului pentru climă, a spus ministrul german al economiei şi climei, ecologistul Robert Habeck, care a prezentat iniţiativa denumită 80 de milioane, uniţi în schimbarea energetică.

O campanie cu afişe publice, destinată atât industriei şi mediului de afaceri cât şi populaţiei, va fi lansată pentru a încuraja anumite obiceiuri, precum utilizarea transportului public în locul maşinii personale sau reducerea folosirii aparatelor de climatizare.

Ministerul german al Economiei doreşte să fie un model în acest sens, promiţând că vara va porni aparatele de aer condiţionat numai după ce temperatura depăşeşte 26 de grade Celsius, iar în timpul iernii va reduce încălzirea. Campania, la care au fost raliate de asemenea marile organizaţii sindicale şi patronale germane, include şi crearea unui site dedicat şi a unei linii telefonice unde vor fi oferite sfaturi despre modalităţile de reducere a consumului de energie.

Preţul la energie a atins un nivel record în Germania

Iniţiativa guvernului german survine în timp ce preţul la energie a atins un nivel record în prima economie a UE, cu o creştere de 38,3% în luna mai, alimentată şi de războiul din Ucraina.

Fie şi numai din acest motiv este urgent să economisim energia, a încercat să convingă ministrul Habeck, avertizând că ne aşteaptă o toamnă şi o iarnă dificile.

Germania este şi foarte dependentă de materiile prime energetice ruseşti. Înaintea războiului început în februarie ea importa din Rusia 55% din necesarul său de gaze naturale, procent diminuat între timp la 35%. Împreună cu obiectivul austerităţii energetice ca sarcină a întregii ţări, trebuie de asemenea garantat că iarna nu se instalează în gospodăriile cu venituri mici, a mai declarat ministrul citat, referindu-se la măsurile de ajutorare a cetăţenilor cu venituri reduse pentru a putea suporta plata facturilor la energie.

Un alt obiectiv al guvernului în care Verzii sunt a doua forţă politică, după social-democraţi, este combaterea încălzirii climatice şi atingerea obiectivelor în materie de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel