Moţiunea de cenzură anti-Cîțu iniţiată de USR PLUS şi AUR va fi citită, joi, în plenul reunit. UPDATE 6: Dezbaterea și votarea, după decizia CCR. Orban i-a delegat atribuțiile lui Roman

Moţiunea de cenzură anti-Cîțu iniţiată de USR PLUS şi AUR ar putea fi citită, joi, în plenul reunit. UPDATE: PSD, PNL, UDMR vor cere vot pe 1 octombrie
Moţiunea de cenzură anti-Cîțu iniţiată de USR PLUS şi AUR ar putea fi citită, joi, în plenul reunit. UPDATE: PSD, PNL, UDMR vor cere vot pe 1 octombrie

Plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în care este prezentată moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR, se întruneşte joi, de la ora 16,00. 

UPDATE 6

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi-a delegat atribuţiile liberalului Florin Roman, vicepreşedinte al Camerei, pentru şedinţa de plen reunit de joi, în care se va citi moţiunea de cenzură a USR PLUS şi AUR. Orban i-a delegat lui Roman atribuţiile de preşedinte al Camerei pentru joi, între orele 16,00, când începe şedinţa, şi 24,00. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

'Îmi voi delega atribuţiile, încă n-am hotărât cui. Din păcate, am avut un calendar foarte strâns, mai am în plan prezentarea moţiunii mele (de candidat la şefia PNL - n. r.) în 20 de judeţe şi din cauza asta o să deleg atribuţiile. Încă nu am hotărât cui deleg atribuţiile. O să dau cu banul, aproape că nici nu mai contează cui deleg atribuţiile', declara Ludovic Orban, anterior, la Parlament.

UPDATE 5

Birourile Permanente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis că moțiunea de cenzură va fi citită în ședina de joi, de la ora 16.00, dar dezbaterea și votarea vor avea loc după decizia CCR.

UPDATE 4

Birourile permanente reunite nu au stabilit și data la care va fi votată moțiunea de cenzură. 

UPDATE 3

PSD, în exclusivitate pentru DC News, dezminte orice negociere cu președintele Klaus Iohannis privind moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu.

PSD a transmis, în excluvitate pentru DC News, că nu a negociat nimic cu președintele Klaus Iohannis privind calendarul moțiunii împotriva lui Florin Cîțu. Zvonurile apărute în presă, privind data de 1 octombrie, ori o eventuală susținere a PNL sunt neîntemeiate. PSD va participa la ședința Birourilor Permanente Reunite. Partidul Social Democrat așteaptă decizia Curții Constituționale pentru că atât Florin Cîțu, cât și Ludovic Orban au acționat cu vicii de procedură privind moțiunea de cenzură.

Amintim că informația apărută inițial în presă, pe surse, era că PSD, PNL și UDMR vor cere în ședința Birourilor Permanente Reunite ca moțiunea de cenzură să fie votată pe 1 octombrie, adică după Congresul PNL.

De fapt, PSD nu a negociat nimic cu președintele Klaus Iohannis privind moțiunea de cenzură. Nu există niciun blat între conducerea PSD și președintele României în legătură cu soarta lui Florin Cîțu, au transmis surse din Partidul Social Democrat pentru DC News. CITEȘTE ARTICOLUL AICI! 

UPDATE 2

'Decizia firească este să fie așteptată decizia CCR. Nu putem să dezbatem moțiunea ca apoi să vină CCR să spună ca nu a fost constituțională. Avem o țară de guvernat și e nevoie de stabilitate și responsabilitate: începe școala, vine valul 4 al pandemiei, facturile la energie au crescut și trebuie soluții; nu avem timp de jocuri pentru copii răsfățați sau interesați exclusiv de calculul alegerilor interne și atat.', a scris Alina Gorghiu, joi dimineață, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE

Răsturnare de situație! PSD, PNL și UDMR vor cere vot pentru moțiunea de cenzură pe 1 octombrie, anunță joi dimineață Antena 3.

Știrea inițială

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că a luat decizia, împreună cu preşedintele Senatului, de a convoca plenul Camerelor reunite, menţionând că este o obligaţie constituţională.

'Am luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor reunite, împreună cu preşedintele Senatului. Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înţeles: convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, în conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul şedinţelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituţiei', a afirmat Orban.

Orban a precizat că, chiar dacă nu se întruneşte cvorumul la şedinţa Birourilor permanente reunite, şedinţa plenului se va desfăşura.

'Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (...), plenul este suveran', a adăugat el, menţionând că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi. Ludovic Orban a susţinut că nu este nevoie de cvorum la şedinţa de plen pentru citirea moţiunii de cenzură.

'Nu este prevăzută necesitatea cvorumului la citirea moţiunii de cenzură. Cvorumul este necesar la acele şedinţa la care se adoptă legi, hotărâri, moţiuni', a explicat Orban.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că parlamentarii PNL vor fi mandataţi să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau la şedinţele Birourilor permanente reunite în care se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS - AUR, până la verificarea legalităţii semnăturilor de pe moţiune, considerând că aceasta a fost depusă nelegal.

În acelaşi timp, premierul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură. Nici grupul parlamentar al minorităţilor naţionale nu va participa la niciuna dintre şedinţele de plen pe tema moţiunii de cenzură, demers care nu este pe agenda românilor, după cum a declarat, conform Agerpres, liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian.

Pe de altă parte, parlamentarii PSD vor participa la şedinţa de plen reunit în care ar urma să se citească moţiunea de cenzură, însă cel mai probabil nu vor fi prezenţi la şedinţa Birourilor permanente reunite în care se stabileşte ordinea de zi a şedinţei de plen comun, a precizat, ,conform Agerpres, liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu.

Moţiunea de cenzură intitulată 'Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!' a fost înregistrată în 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere. Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel