Urmărește emisiunea live



EXCLUSIV  Misterul fiolelor de insulină din ultimele zile ale lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorul a refuzat crezând că e otravă. Apoi, brusc, s-a sucit și a luat tratamentul

În ultimii 12 ani de viață, Nicolae Ceaușescu s-a confruntat cu diabetul zaharat. 

În decembrie 1989, un moment controversat se referă la cele două fiole de insulină primite de Nicolae Ceaușescu în cazarma de la Târgoviște. Președinte a refuzat să fie tratat, iar mai târziu s-a afirmat că aceste fiole conțineau, de fapt, otravă destinată lichidării.

Prof. univ. dr. Iulian Mincu, diabetolog, medicul personal al familiei Ceauşescu, cel care l-a salvat de la moarte în aprilie 1989, a vorbit despre acest subiect, într-un interviu de colecție, acordat în 2011, la DC News.

Ne-a povestit că el a pregătit personal pachetul cu medicamente, care a fost trimis la Târgoviște de ministrul Apărării. Prof. univ. dr. Iulian Mincu fusese chemat, în aprilie 1989, să-l consulte pe Nicolae Ceaușescu pentru că echipa de medici care îl trata era depășită de situație. Un diabet vechi de 10-12 ani era să-l omoare din cauza faptului că refuza insulina.

3. -imagine fara descriere- (nicolae-si-elena-ceausescu_43571400.jpg)

Prof. univ. dr. Iulian Mincu a observat că președintele se afla în precomă hiperosmolară și a reușit să o convingă pe Elena Ceaușescu să accepte tratamentul cu insulină. A fost șansa lui de a scăpa de moarte. Administrată la început intravenos, din două în două ore, insulina l-a pus pe picioare pe pacient.

Apoi, după ce și-a revenit, a primit tratament standard pentru diabet. Boala îi afectase lui Nicolae Ceaușescu inima, rinichii și vederea. În plus, se confrunta și cu hipertensiune. După câteva luni, Nicolae Ceaușescu a renunțat la insulină, dar a reluat terapia, în toamnă, pentru că se simțea rău.

„Eu personal am luat fiolele de la spitalul nostru și le-am pus în pungă, iar medicul care le-a dus vă poate confirma, mai este și astăzi aici. Doctorul Grigorescu, împreună cu alt doctor, Trifan, le-a dus la Ministerul Apărării și le-a predat ministrului, pentru a fi duse mai departe. Se pare că bolnavul le-a refuzat, considerând că sunt false. Apoi, a citit eticheta... și li s-a spus că fuseseră trimise de mine. Prima dată nu li s-a spus că au fost date de mine, de la spital. Cred că, dacă știa, nu le-ar fi refuzat. După aceea, nu i s-au mai făcut. În 22 decembrie i s-a făcut insulina. În 23 decembrie, diabetul era echilibrat, spre sfârșitul zilei de 23 începuse să se dezechilibreze. În 24, nu a făcut insulină... Începea ziua de 25 decembrie, tot fără tratament. Starea de tensiune, graba cu care s-a mers cu acest proces, în opinia mea, era dată de situația în care se găsea bolnavul fără insulină”, a spus Prof. univ. dr. Iulian Mincu într-un interviu pentru DC News.

VEZI ȘI: „Tratamentul” lui Ceaușescu pentru diabet era să-l omoare. Cum a acceptat Elena Ceaușescu ca președintele să ia insulină. Ce dietă a avut, după ce și-a revenit, în ultimii ani de viață - https://www.dcnews.ro/tratamentul-lui-ceausescu-pentru-diabet-era-sa-l-omoare-cum-a-acceptat-elena-ceausescu-ca-presedintele-sa-ia-insulina-ce-dieta-a-avut-dupa-ce-si-a-revenit-in-ultimii-ani-de-viata_942792.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel