Mike Pompeo: ”Statele Unite doresc ca oamenii să rămână în ţările lor”

Secretarul de stat Mike Pompeo și-a încheiat turneul în unele țări din America de Sud și latină cu o connferințăd e presă.

Statele Unite doresc ca 'oamenii să rămână în ţările lor', a declarat duminică în San Salvador şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, în încheierea unui turneu care a mai cuprins vizite în Argentina, Ecuador şi Mexic, informează AFP. Cooperarea dintre SUA şi El Salvador se va consolida din 'toate punctele de vedere' pentru a combate emigrarea ilegală, au dat asigurări Mike Pompeo şi preşedintele salvadorian Nayib Bukele în cadrul unei scurte conferinţe de presă organizată la încheierea discuţiilor care au durat aproximativ o oră.

'Sărăcia şi bandele de infractori' sunt principalele cauze care îi determină pe locuitorii El Salvadorului să emigreze, a subliniat secretarul de stat american. În fiecare zi, 300 de salvadorieni pornesc la drum în direcţia 'visului american' pentru a scăpa de sărăcie şi de violenţa bandelor de infractori, conforme estimărilor oficiale. Combaterea 'migrărilor ilegale presupune să colaborăm şi să avem o mai mai mare securitate a frontierelor', a afirmat Pompeo.

Cu câteva ore înaintea sosirii înaltului oficial american, conferinţa episcopilor catolici din El Salvador şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu 'situaţia foarte gravă în care trăiesc sute de mii' de salvadorieni ameninţaţi cu expulzarea de către autorităţile SUA. 'Suferim (gândindu-ne la) suferinţa acestora şi mai ales la lacrimile copiilor care se găsesc în centre de detenţie, despărţiţi de părinţii lor' şi în care suferă 'tot felul de rele tratamente', se arată într-un comunicat al episcopilor.

Fotografia care a emoționat mapamondul

Aceştia au amintit 'emoţia' trăită la vederea fotografiei migrantului salvadorian Oscar Martinez, mort la vârsta de 25 de ani ţinându-şi în braţe fetiţa Angie Valeria, care nu împlinise 2 ani, pe malul fluviului Rio Bravo (sau Rio Grande) unde s-au înecat în timp ce încercau să ajungă pe tărâmul american. Această imagine a provocat consternare pe întreg mapamondul şi a pus în lumină drama dureroasă a migraţiei, au reamintit episcopii salvadorieni, care au dorit să evidenţieze prin aceasta 'globalizarea indiferenţei'.

Aproximativ 2.5 milioane de salvadorieni locuiesc în Statele Unite, iar contribuţia acestora la economia ţării lor prin trimiterea de remitenţe, care în 2018 au atins cifra de aproximativ 5.5 miliarde de dolari, reprezintă 16% din PIB-ul El Salvadorului. Înainte de a părăsi San Salvador, Pompeo a semnat un acord prin care este menţinută baza aeriană americană de combatere a traficului de droguri din apropierea aeroportului internaţional Oscar Arnulfo Romero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel