Mihaela Bilic: Băutura verii. Vă propun o alternativă

Rodica Mitu / 10 iun 2019 / 17:27 Salveaza PDF Comentarii
Mihaela Bilic
Descriere foto: Mihaela Bilic

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a scris despre ayran pe rețeaua de socializare Facebook.

„Ayran-ul, băutura verii. Când afară e cald tare, toată lumea spune să te hidratezi. Pe lângă apă, limonadă, ceai rece (fără zahăr!), ciorbă cu multe legume (și minerale), va propun o alternativă: ayran-ul. Acest produs pe bază de iaurt a fost decretat în 2013 băutura națională a Turciei și dacă la nici la ei nu e cald, atunci unde?

Ayran-ul este consumat nu doar în Balcani, ci peste tot în Orientul Mijlociu, Liban, Iran și țările arabe. Compus din 1/3 iaurt (de oaie, capră sau vacă), apă și un strop de sare, ayran-ul se bea rece, în zilele de vară, fiind băutura perfectă pentru hidratare. Pe lângă faptul că laptele conține toate mineralele necesare organismului, adaosul de sare reține lichidele în corp și previne scăderea tensiunii arteriale, principalul neajuns al canicule. Tot ayran-ul poate fi băutura ideală pentru o masă bogată în carne, fermenții lactici ajută digestia, iar calciul saponifică grăsimea animală și îi blochează absorția - nu întâmplător kebab-ul sau șaorma se însoțesc de un ayran.

Iaurtul este de origine greacă și la început era considerat un aliment destinat bolnavilor și convalescenților, culturile vii de lactobacili fiind considerate a avea proprietăți anticancerigene, antibiotice, antistres, de stimulare a imunității și a digestiei. Deși în Occident iaurtul cucerește populația abia după al doilea război mondial, în Turcia și bazinul Mediteraneean se consumă iaurt încă de la anul 1071, după invazia mongolă. După anii 1500 aflăm că regele Francisc folosește iaurtul pentru probleme digestive, iaurt provenit de la curtea lui Suleiman Magnificul”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25