Mesajul cifrat lansat de Băsescu în Parlament

În primul mesaj rostit de către şeful statului în plenul celor două Camere, la cel de-al doilea mandat al său, acesta a atins teme de actualitate internă, dar şi unele vizând modificarea Constituţiei.

Băsescu s-a referit la sistemul de asistenţă socială, la nevoia de reforme şi la sustenabilitatea pensiilor. Toate aceste fraze fac parte de multă vreme din pachetul de promovare a austerităţii generate de Guvernul Boc. Pe lângă ocazia de a le transmite încă odată în spaţiul public, Băsescu a folosit mesajul din Parlament pentru a face o ofertă Opoziţiei.

Partidele de Opoziţie au interesul să se facă ordine în sistem, pentru momentul când vor veni la guvernare, căci vor veni cu siguranţă, a spus preşedintele. Să oprească, atunci, declaraţiile populiste care împiedică guvernul să ia măsuri dure, a adăugat şeful statului.

Cum s-ar decoda acest mesaj? Lăsaţi-ne să trecem iarna, încetaţi susţinerea protestelor de stradă, lăsaţi-o mai moale cu moţiunile de cenzură. Dacă PSD şi PNL acceptă încă doi ani de Opoziţie, vor găsi ţara reformată, iar deficitul de imagine ni-l asumăm noi, Boc şi Băsescu. Practic, se propune un nou mandat 1996-2000, în care Puterea îşi face suma, iar Opoziţia aşteaptă să fructifice scăderea în sondaje a PDL, ajungând la guvernare fără efort, într-un moment de creştere economică. Avantajul PDL a fost, indirect explicat tot de Băsescu, care a reiterat intenţia lui Boc de a strânge şurubul în domeniul social, pentru a muta banii în domeniul investiţiilor, care pot fi dijmuite de firmele portocalii.

Pentru prima dată, Băsescu nu a mai făcut trimiteri la moguli sau la corupţia politicienilor, astfel că oferta poate fi interpretată şi ca una de armistiţiu: nu vom mai trimite Parchetul să vă hărţuiască, dacă acceptaţi să faceţi “ciocu mic”.

Rămâne de văzut dacă PSD şi PDL, care au avut experienţe dificile în colaborarea cu Băsescu, vor avea suficientă  încredere pentru a face pace cu PDL. Victor Ponta a atacat dur discursul lui Băsescu şi a reafirmat decizia PSD de a o condamna în Justiţie pe Roberta Anastase, pentru fraudele la votul pe Legea Pensiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel